11 december 2018

Prachtige opname van “nabije” kosmische buur

VST snaps a very detailed view of the Triangulum Galaxy

De VLT Survey Telescope (VST) van de ESO-sterrenwacht op Paranal, Chili, heeft een indrukwekkend opname gemaakt van het sterrenstelsel M33. Dit nabije spiraalstelsel, het op een na grootste buurstelsel van onze Melkweg, wemelt van de heldere sterrenhopen en gas- en stofwolken. De nieuwe foto (een van de meeste gedetailleerde groothoekopnamen die ooit van dit object gemaakt zijn) laat vooral de vele gloeiende rode gaswolken in de spiraalarmen duidelijk zien.

Messier 33, tevens bekend als NGC 598, staat op een afstand van ongeveer drie miljoen lichtjaar in het kleine noordelijke sterrenbeeld Driehoek. Het object wordt vaak de Driehoeknevel of Driehoekstelsel genoemd en is in augustus 1764 waargenomen door de Franse kometenjager Charles Messier, die het als nummer 33 toevoegde aan zijn beroemde lijst van opvallende nevels en sterrenhopen. Maar Messier was niet de eerste die het spiraalstelsel opmerkte: al ongeveer honderd jaar v

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.