24 juli 2024

IC 5070, klinkt een beetje saai maar is “ie”niet…..

IC 5070, de Pelikaannevel in het sterrenbeeld Zwaan

IC 5070, de Pelikaannevel in het sterrenbeeld Zwaan

IC 5070 saai??? Heftig Integendeel zelfs!! Nee,  dit pittige, mysterieuze, schone rode “vogeltje” is alles behalve saai!! IC 5070, beter bekend onder de naam “the pelicannebula” vormt samen met het naast haar gelegen uitgebreide nevelcomplex NGC 7000, de zogenaamde “Noord amerika-nevel” een enorme ge-ioniseerde waterstofwolk waar op dit moment in een hoog tempo stervorming plaatsvind!Als je tijdens de zomermaanden, ergens op een donkere (vakantie) plek vanuit je zalig luie ligstoeltje des nachts, onder zo’n prachtige  heldere sterrenhemel  lekker “omhoog ligt te dromen”,  dan zie je, met een beetje mazzel, een hele mooie grote “zachtlichtende wolkachtige boog” van horizon tot horizon aan de nachthemel “over je heen gedrapeerd”.  Deze grote melkwit-lichtende boog doorsneden met donkere inhammen is de melkweg, onze melkweg…..Onze melkweg is een sterrenstelsel, een plat pannekoek-achtig gevormd heelal-eiland  bestaande uit sterren (al dan niet met planeten), (voor het grootste deel) waterstof gas en (grote koude donkere al dan niet moleculaire) stofwolken. Ons heelal barst letterlijk van de Heelal-eilanden zoals “onze melkweg”.  Nu zijn er in ons universum in principe twee soorten “Heelal eilanden”.  Eén “smaakje met spiraal armen” en één smaakje zonder spiraal armen”. Melkwegstelsels met spiraalarmen zijn melkwegstels die nog “aktief” zijn….dit zijn melkwegstelsels waar stervorming plaatsvind, integenstelling tot de melkwegstelsels zonder spiraalarmen.Wij,  nog steeds stompzinnig om niets  elkaar hersens inslaande Aardklootbewoners, wonen op een heel klein schattig blauw prutsplaneetje, ergens in één van de  “buitenwijk spiraalarmen” van “Ons” (mochten we willen!!!) aktieve spiraal Heelal-eiland.Welnu, als je dus, lekker lui vanuit je aardedonkere  vakantieplekje, des nachts in opperste ver en be-wondering omhoog naar die lichtende melkweg-band kijkt,  bedenk dan dat je, als je het stukkie melkweg in het sterrenbeeld Zwaan aanschouwt waarin de Pelikaannevel te vinden is,  je als het ware vanuit ons Aardse stekkie “in de buitenwijk spiraalarm naar een ” zeer stervormingsaktief stukkie binnenwijk spiraalarm” zit/ligt te staren.  Enne….om “het grote intergalactische overzicht” helemaal compleet te maken……….als je nu met je (mooie blauwe) ogen vanuit het sterrenbeeld Zwaan via het sterrenbeeld Adelaar naar het sterrenbeeld Boogschutter laag op de zuidelijke horizon beweegt dan kijk je steeds meer richting  het centrum van ons melkwegstelsel. In de spiraalarmen die tussen onze “buitenwijkspiraalarm” en het galactische centrum liggen,  barst het al helemaal van de “stervormings-aktie”….Vandaar dat je in het sterrenbeeld Boogschutter nog een heleboel meer stervormings (emissie) nevels kunt vinden van hetzelfde soort als IC 5070, de pelikaannnevel.De pelikaannevel, door een grote donkere wolk van niet lichtend  moleculair waterstof gescheiden van de pal er naast liggende Noord Amerikanevel, is dus een ge-ioniseerde waterstofwolk die aan het lichten wordt gebracht door de piepjonge sterrenhoop die  “nu” in de pelikaannevel aan het ontstaan is….Ofwel…… als je dus des nachts met heftig rode oogjes…eh…ik bedoel natuurlijk met heftig roodgevoelige oogjes in de richting van de ster Deneb (de heldere ster die de staart van de Zwaan vormt) zou kunnen kijken…..ons pittige 1800 lichtjaren verre Pelikaantje staat daar namelijk vlak naast…………dan zou je haar in al haar weelderige rode vormen en kleuren kunnen aanschouwen.Maar niet heus!!!! want…eh….de meeste van dit soort objecten zijn nogal aan de zwakke kant en vergen lange belichtingstijden en een heleboel aan “beeldbewerkings-hocus pocus-werkzaamheden” op de computer om van het,  na die luttele vijf minuten belichten op je camera-schermpje verschijnende schrikbarend vage,  “origineel” het bovenstaande uiteindelijk  best wel smakelijk rode eindresultaat te verkrijgen.Het vaagwitte,  door lichtvervuiling behoorlijk aangetaste, plaatje linksboven in het hieronder getoonde vierluik is  het, voor publicatie in dit blogje zelfs nog een beetje “opgepimpte”, nog steeds behoorlijk belabberde gestackte (6  subs x 5 minuten/ ISO 1600) camera-origineel…. en dit inclusief de meegestackte zogenaamde “calibratie-opnames”…..te weten,  twee dark frames (ter verwijdering van “nep sterren als gevolg van “hete pixels”) en  8 flatfields (ter verwijdering van vignettering aan de rand van de opname en ter verwijdering van vuiltjes e.d. op heel de opname….ken je nagaan!!beeldbewerkings-processkopieEen dark frame maak je door  “in het veld” met de lensdop op de telescoop geplaatst een opname te maken met precies dezelfde belichtingstijd en onder precies dezelfde buitentemperatuur als het origineel.  De op deze opnames  “zichtbare nepsterren” (hot pixels) worden er tijdens het stacken samen met de  “gewone” opnames (de Light frames) door de computer vanaf geplukt.Mijn flatfields maak ik door thuis na “het nachtje uit” nog een stuk of acht korte opnames te maken met een wit stuk perspex  geplaatst over de kijkeropening en aangelicht door een, in mijn werkplaats hangende, TL-balk. Voor elk van acht separate flatfield opnames draai het perpex een slagje………..maar….er zijn nog een heleboel andere goede manieren om tot een zogenaamde goede “masterflat” te komen. Na al dit verplichte calibratie-gedoe heb je eindelijk een gebruiksklare ruwe opame te pakken!Ruwe opname?? Yep….want na al dit “fotonen-gegoochel” sta je namelijk nog maar aan het begin van een stevig avondje aanploeteren achter de computer,  om met behulp van een breed scala aan beeldbewerkings-programma’s naar eigen keuze,   zaken zoals kleur, contrast, scherpte etc..etc..etc op het door jou gewenste niveau te krijgen…………..enne…….wat dat betreft  moet  zelfs ik bekennen dat ik zolangzamerhand net zo’n beeldbewerkings-fanaat/miereneuker begin te worden als “collega André”………zucht, Je wordt bedankt, maat..ha…ha..!! Maarre….eerlijk is eerlijk, deze  fanatieke gedreven manier van digitale aandacht aan je opname besteden loont ECHT de moeite!!  Op deze manier wring je letterlijk  het maximaal haalbare uit AL je nachtelijk  zuur gevangen fotonen!!Afijn…..tot zover “The story of catching  one very feisty red pelican”.

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Jurgen Kobierczynski zegt

  Mooi resultaat voor 30 minuten belichting, ik weet dat mijn eerste foto met de DSLR van deze nevel vol met kleurfouten zat. De guiding ziet er goed uit, doe je dat nog altijd manueel? En voor de flatfield, laat je de camera zitten?

  Ik heb deze nevel, die nog mijn eerste was die ik met mijn CCD had getrokken, onlangs nog eens getrokken. Ik ben de laatste tijd aan het worstelen geweest om de ‘flexure’ van mijn telescoop setup uit te bannen. Van alles en nog wat vervangen: de plastieken blokjes van mijn guidescoop mount vervangen door aluminium, mijn diagonaal die gebruikte voor de benodigde brandpuntsverlenging voor de Synguider guidecamera vervangen door een opschroefbare buis, de 2 barlows door een APO barlow van 5x. Dit hielp niet. Ik heb toen enkele testen met een lasercolli gedaan, toen ik zag dat de problemen bij de spiegelophanging zit had ik een langere zwaluwstaart ophanging op mijn side-by-side mountplaat geplaatst om de afbuiging door het gewicht zoveel mogelijk tegen te gaan. Hiervoor met een 3D printer een spacer uitgeprint die tussen mijn losmandy zwaluwstaart en de side-by-side mountplaat komt om ruimte te maken voor een schroef die in de weg zit. Daarna nog enkele weken moeten wachten op goed weer, voordat ik het kon testen met een opname, toevallig de Pelikaan nevel zoals jij.

  Het heeft allemaal niet geholpen: ik blijf met een flex zitten van een halve boogseconde per minuut zitten! Beuuuhhh!!!
  It’s a mad, mad world!!!

  Hier de foto van de nevel: https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14728342044/

  Hier de lol die ik had met de flexure en de 3D printer:
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14288947489
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14472207941
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14289134287
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14360742056

 2. Mooie foto hoor Jan, compliment. Zou op Grandchamps nog veel mooier zijn geworden. 😉 Even plagen.

 3. Jan Brandt zegt

  Maarre mijn beste Jurgen…..toch effe voor de goede orde…..eh…..voor die Retestrakke Pelikaanfoto van jou zou ik dingen durven/willen doen waarvoor ze mij dan zelfs op” Guantanamo bay” niet zouden willen/durven huisvesten/opsluiten, hoor!!!
  Ofwel……jemig de pemig………ben jij niet net effe een tikkie TE kritsch richting jezelf?? Nou ja…weest toch vooral getroost met het feit dat de meeste astrofotografen “ondankbare honden” zijn…hihi…als het gaat om het beoordelen van de kwaliteit van het eigen werk en eigen apparatuur!!! En dat leidt dan…hoera..hoera….uiteindelijk weer tot nog nog nog betere “mindblowing astro-shots”…oh yeah!!!

Speak Your Mind

*