Site pictogram Astroblogs

Maan zal maximum van meteorenzwerm Perseïden verstoren

Dit is niet de besproken meteoor hoor. Dit is een 'gewone' Perseïde, gefotografeerd in 1997. Credit & Copyright: Rick Scott & Joe Orman.

Credit afbeelding: Hemel.waarnemen.com.

In de nacht van dinsdag (12 augustus) op woensdag (13 augustus) zal het maximum plaatsvinden van de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm van de Perseïden. Het is zondag (10 augustus Volle Maan – supermaan zelfs, vanwege de nabije afstand tot de aarde van slechts 356.895 km) en dat zorgt er voor dat van de Perseïden alleen de helderste exemplaren te zien zullen zijn. Bij heldere hemel zullen zo’n tien tot twintig meteoren per uur te zien zijn. Kijk ook in de nachten vóór en na het maximum, ook dan zijn nog veel Perseïden te zien.Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die behoorlijk wat gruis heeft verspreid in zijn baan. Dit veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die elk jaar terugkeert rond 12 augustus: de Perseïden. Juist omdat deze in de zomer zichtbaar zijn, zijn ze bij een breed publiek bekend. Veel vakantiegangers zitten in deze tijd in een mooie donkere omgeving en genieten ’s avonds van een prachtige sterrenhemel. Hieronder een video van de NASA over de supermaan en Perseïden in 2014, die kort na elkaar optreden.

De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De reden hiervoor is dat alle vallende sterren die bij de komeet Swift-Tuttle horen, uit de richting van het sterrenbeeld Perseus lijken te komen. Als we de lijn van een Perseïde doortrekken in de richting waar die vandaan kwam, kom deze in dit sterrenbeeld uit. Het punt aan de hemel waar alle meteoren vandaan lijken te komen, heet de radiant. Het is slechts een denkbeeldig punt, want in werkelijkheid bewegen de meteoren evenwijdig aan elkaar. Dit effect zien we bijvoorbeeld ook bij treinrails. Twee rails van een spoor lopen ook evenwijdig aan elkaar. Maar als we op het spoor staan, lijken de twee rails elkaar te naderen in de verte bij de horizon. Zo ook lijken meteoren vanuit één punt aan de hemel te komen. Bron: Sterrengids 2014 + hemel.waarnemen.com + De Koepel.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten