21 juni 2024

Maan is nog een beetje vloeibaar van binnen

Credit: NAOJ

Een Japans-Chinees onderzoeksteam heeft gekeken naar het zwaartekrachteffect van de aarde op de maan. Als gevolg van getijdenkrachten raakt de maan namelijk een heel klein beetje vervormd. Door deze vervormingen heel precies in kaart te brengen, hebben de onderzoekers vastgesteld dat zich diep in de maanmantel een zachte laag zou moeten bevinden, een beetje half vloeibaar (zoals een slushpuppy). Dat betekent dat het inwendige van de maan nog niet helemaal gestold is, maar dat een klein deel ervan vloeibaar wordt gehouden als gevolg van de getijdenkrachten van de aarde.

Berekeningen hebben uitgewezen dat de hoeveelheid opgewekte warmte voldoende is om de hele kern van de maan een beetje vloeibaar te houden. Toch ontstaan hierbij nieuwe vragen. Bijvoorbeeld hoe de zachte laag miljarden jaren lang zo zacht kan zijn gebleven. Bovendien zou het omzetten van getijdenenergie in warmte een merkbare invloed moeten hebben op de beweging van de maan t.o.v. van de aarde.

Verder onderzoek naar de processen in het diepe inwendige van onze kosmische buur zijn dan ook van groot belang voor het reconstrueren van het ontstaan en de geschiedenis van de maan.

Credit: NAOJ

Bron: National Astronomical Observatory of Japan

Share

Comments

 1. Ik heb altijd gedacht dat Maan en Aarde ongeveer uit het zelfde materiaal bestaan…

  Zijn die kernen [ inner en outer core ] dan niet eveneens (deels) van IJzer ( Fe + Ni ?),
  en zou je dan ook geen magnetisch veld moeten waarnemen?

  Of zou dat magnetisch veld zo klein zijn, dat het niet voorbij het Maanoppervlak reikt?

  { altijd in voor wat extra onderzoek, vooral het deze stelling kan ‘falsificeren’

  • Olaf van Kooten zegt

   Het punt is dat voor een wereldomvattend* magnetisch veld ook rotatie nodig is. Kijk maar naar Venus: die is hartstikke vloeibaar van binnen, maar roteert nauwelijks. Geen magnetisch veld dus. Hetzelfde geldt vandaag de dag voor onze maan.

   *met “wereld” bedoel ik een groot planetair object, zoals een planeet, maar ook een grote maan of dwergplaneet. dat zijn in mijn ogen allemaal “werelden”.

Speak Your Mind

*