11 december 2023

Zijn alle sterren werkelijk dood?

Misschien kennen jullie bovenstaande meme wel. Je ziet ‘m regelmatig langskomen op internet, maar klopt die uitspraak wel? Zijn de meeste sterren die we kunnen zien, inderdaad al lang dood?

Laten we eerst eens kijken naar de kern van waarheid in het hele verhaal. Hoewel het licht met een snelheid van bijna 300.000 km/s ontzettend snel is, heeft het toch vele jaren, eeuwen of millennia nodig om ons te bereiken. Maar je moet niet vergeten dat de meeste sterren die wij kunnen zien, best dichtbij staan.

Neem bijvoorbeeld Sirius, de helderste ster aan de noordelijke nachthemel. Die ster staat op een afstand van 8,6 lichtjaar. Dat betekent dus dat wij Sirius NIET zien zoals deze er nu uitziet, maar zoals Sirius er 8,6 jaar geleden uitzag. Een ander voorbeeld is de heldere reuzenster Deneb. Deze staat op een afstand van 3000 lichtjaar. Dat betekent dat Rome nog niet bestond toen het licht dat wij NU kunnen zien vertrokken was. Zover de kern van waarheid.

Hoewel duizenden jaren nogal lang is voor ons stervelingen, is het niet meer dan een ogenblik in het leven van een ster. Sterren zoals de zon leven vele miljarden jaren – dat betekent dat Deneb er waarschijnlijk nog gewoon is. Eigenlijk zijn er maar een paar sterren aan de nachthemel die in werkelijkheid al ontploft kunnen zijn, zoals Betelgeuze. Die ster staat op een afstand van 650 lichtjaar – als Betelgeuze twee eeuwen geleden ontploft is, merken we dat pas over honderden jaren. Maar da’s een uitzondering – voor de rest zijn alle sterren die je kunt zien, nog gewoon aan het stralen.

Maar hoe zit het dan met het verste object dat zichtbaar kan zijn met het blote oog – het Andromedastelsel? [1]Er schijnen een paar mensen te bestaan die M33 of zelfs M81 kunnen zien, maar dat terzijde. Die staat op een afstand van 2,5 miljoen lichtjaar, maar bestaat uit ongeveer 500 miljard sterren. Daarvan zullen er ongetwijfeld een aantal in de tussentijd ontploft zijn, maar het grote merendeel van die sterren bestaan nog gewoon.

Het is dus mogelijk dat sommige sterren die je kunt zien eigenlijk “dood” zijn, maar bijna alle zichtbare sterren zijn volkomen actieve hoofdreekssterren, en dat zullen ze nog wel een tijd blijven. De sterren aan de hemel leven dus nog – net als je dromen.

Bron: Universe Today

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Er schijnen een paar mensen te bestaan die M33 of zelfs M81 kunnen zien, maar dat terzijde

Comments

  1. M81 met het blote oog zien? Nou, dan moet je volgens mij toch wel bionische ogen hebben. Het stelsel is van visuele helderheid 6,94m, dus die Brian Skiff heeft een knappe prestatie daarmee neergezet.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d