6 december 2023

Van maan naar supermaan

De tweede supermaan was gisteren op zondag 10 augustus te zien. De dagen ervoor of erna zijn ook best de moeite waard om te bekijken. Met een beetje geluk is in de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 augustus de Perseïden meteorenzwerm waar te nemen. Op 7 augustus ben ik alvast begonnen met het filmen van de maan (80% zichtbaar) voor mijn videofilmpje. Dit met de bedoeling om de volgende avonden de maan opnieuw te filmen wanneer hij 89% en 96% zichtbaar is. En tenslotte de volle supermaan. Helaas was er te veel bewolking op 8 augustus en heb ik dus geen beelden kunnen verwerken in het filmpje.

Op 9 augustus rond 22:00 uur heb ik 3 opnames gemaakt. Later op de avond was het zelfs wat minder bewolkt en die beelden waren beter gelukt.
Een supermaan is ongeveer 14% groter en 30% helderder dan de andere volle manen.
In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 augustus vindt het maximum plaats van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden. Mocht het mij lukken om dat vast te leggen, dan plaats ik het later op dit blog.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Wederom een heel leuk filmpje, Monique!! Astrofotografische cinematografie….voorwaar een heuse nieuwe zijtak van de standaard hardcore old fashioned astrofotografie. Net zoiets leuk nieuws als al die maffe geinige mooie time lapse filmpjes die we tegenwoordig mogen bewonderen (zie het werk van zeer gewaardeerd astroblogs-collega Jan Heuser!!)….o.a. bij de werkgroep astrofotografie die binnenkort weer zo’n gezellige en informatieve najaarsbijeekomst organiseren….hint..hint..hint…hihi!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d