6 juni 2023

Nigel Calder (1931-2014) R.I.P.

Op de een of andere manier is het nieuws over zijn dood kennelijk helemaal aan mij voorbijgegaan. Vandaag las ik ergens op een website dat Nigel Calder, de Britse schrijver van talloze populair wetenschappelijke boeken en maker van vele documentaires bij de BBC, op 25 juni 2014 op 82-jarige leeftijd is overleden. Dat stemde mij best wel tot droefheid, zeker op een dag waarop ook bekend werd dat acteur Robin Williams is overleden. Van Calder heb ik een aantal boeken in huis, onder andere de twee die je hierboven ziet, links ‘Sleutel tot het heelal‘ (1977), rechts ‘Einstein en het heelal‘ (1979) – ergens op zolder moet ook nog een boek over de ijstijden rondzwerven. Met name dat eerste boek heb ik helemaal stukgelezen. Voorin had ik nog geschreven wanneer ik het boek gekocht heb: 6 januari 1977. Het is door dat boek dat ik voor het eerst het besef kreeg dat sterrenkunde niet alleen een kwestie is van kijken naar het grote in het heelal, naar sterren en sterrenstelsels, maar dat het ook betekent dat je naar het allerkleinste moet kijken, naar de atomen, de quarks, de natuurkrachten, de dragers van de natuurkrachten. Het was ook in die tijd dat ik lid werd van de afdeling Zwijndrecht van de Jongerenwerkgroep (JWG) en dat ik dankzij dat boek, dat door Calder’s schrijfstijl gemakkelijk toegankelijk en aantrekkelijk om te lezen was, mij ben gaan verdiepen in allerlei aspecten van theoretische sterrenkunde. Op 4 januari 1977 werd de bij het boek behorende twee uur durende documentaire ‘De Sleutel tot het Heelal’ op de KRO en de BRT uitgezonden. Het zou toch mooi zijn als we die documentaire op YouTube te zien zouden krijgen. Calder en Williams, rest in peace!

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: