14 juli 2024

Zorgden Higgs bosonen voor de inflatie tijdens de oerknal?

De invloed van het Higgs boson en het daaraan verbonden Higs veld zou zichtbaar zijn in de kosmische achtergrondstraling. Credit: the BICEP2 Collaboration (background); © 2014 Fedor Bezrukov, RIKEN–BNL Research Center.

Twee Russische onderzoekers, Fedor Bezrukov (RIKEN-BNL Research Center in Japan) en Mikhail Shaposhnikov (Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne), zijn er van overtuigd dat het in 2012 ontdekte Higgs boson verantwoordelijk is voor de inflatie tijdens de oerknal, de zeer korte periode dat het heelal tijdens die oerknal door een exponentiële groei enorm in omvang toenam, hetgeen zo’n 13,8 miljard jaar geleden moet hebben plaatsgevonden. Daarmee zou het Higgs boson een zeer belangrijke rol in het heelal innemen, want eerder was al bekend dat door het Higgs boson elementaire deeltjes zoals de quarks en elektronen hun massa krijgen. Die massa verkrijgen ze doordat de deeltjes via het Higgs boson reageren met het alom aanwezige Higgs veld, hoe meer ze erop reageren des te meer massa ze krijgen. In de allervroegste fase van het heelal moet ook zo’n koppeling hebben bestaan, alleen die was volgens Bezrukov en Shaposhnikov tussen de Higgs bosonen en het zwaartekrachtsveld. Van belang hierbij is de massa van het Higgs boson zelf – zo’n 125 GeV volgens de metingen met de LHC – en die massa blijkt zeer dicht in de buurt van de kritische massa te liggen, de massa die het verschil uitmaakt tussen een stabiel heelal en een potentieel onstabiele variant.De Higgs bosonen reageerden volgens het tweetal met de zwaartekrachtsgolven en door hun kritische massa moeten die golven versterkt zijn en tot de inflatie hebben geleid. Bezrukov en Shaposhnikov zeggen dat in dit artikel, dat onlangs op de ArXiv verscheen en officieel gepubliceerd is in Physics Letters B 734, 249-254 (2014). De ‘vingerafdrukken’ van die zwaartekrachtsgolven zijn wellicht door de BICEP2 detector op de zuidpool ontdekt en de Russen zeggen dat een Higgs boson met de kritische massa precies de zwaartekrachtsgolven oplevert, die met BICEP2 is waargenomen. Hiermee sluiten Bezrukov en Shaposhnikov precies aan bij het idee dat de natuurkundige Michio Kaku eerder al opperde, namelijk dat de Higgs bosonen ‘put the bang into the big bang’, zoals verwoord in de video hieronder.

Over BICEP2 is overigens een grote discussie gaande, zoals jullie weten, dus de vraag is of verwijzing naar die resultaten wel zinvol is op dit moment. Bron: Phys.Org.

Share

Comments

  1. Roland Boudry zegt

    Bovenaan de pagina staat: KONTAKT
    Dit moet zijn: CONTACT

    groeten

  2. Ik dacht dat het moderne spelling was, maar ik heb het even opgezocht en je hebt gelijk. Ik heb het direct aangepast. Bedankt!

Speak Your Mind

*