20 maart 2019

Supernova 2014J is het resultaat van de botsing van twee witte dwergsterren

SN 2014J pre and post x-ray

De situatie voor (links) en na (rechts) de supernova. Er is niets te zien! Opmerkelijk genoeg zegt dat astronomen heel veel over de herkomst van de supernova.

Uit gegevens die zijn verzameld door de Chandra-ruimtetelescoop is gebleken dat een supernova die op 21 januari van dit jaar is “afgegaan” het resultaat moet zijn geweest van twee botsende witte dwergen. Normaal gesproken vinden supernovae van het type Ia plaats als een witte dwergster teveel materiaal heeft aangetrokken van z’n begeleider en over z’n “kritische gewicht” gaat, met een thermonucleaire kettingreactie als gevolg. Bij dit aantrekken van materiaal zou dan r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.