22 juli 2024

Komt het gat in dwergstelsel NGC 247 door een botsing met donkere materie?

NGC-247 NGC 247 is een dwergsterrenstelsel [1]feitelijk een dwergspiraalstelsel – NGC 247 is niet veel groter dan de Grote Magelhaanse Wolk, maar dan niet verstoord door de zwaartekracht van een groot buurstelsel, zoals onze Melkweg in het sterrenbeeld Walvis (Cetus), zo’n 11 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Wie een foto bekijkt van dit stelsel ziet dat er iets vreemds aan de hand is: rechts van het centrum lijkt een gat te zitten, ongeveer 1/6e van de grootte van het stelsel, waar het donkerder is dan elders. Normaal licht een stelsel op door de sterren, die op hun beurt gevormd worden door het aanwezige gas. Ata Sarajedini (University of Florida in Gainesville, VS) en zijn collegae denken dat er minder sterren en gas in dat gebied voorkomen, veroorzaakt

Voetnoten

Voetnoten
1 feitelijk een dwergspiraalstelsel – NGC 247 is niet veel groter dan de Grote Magelhaanse Wolk, maar dan niet verstoord door de zwaartekracht van een groot buurstelsel, zoals onze Melkweg
Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Arie, ik heb het artikel een klein beetje aangepast 😉

  2. Enceladus zegt

    Volgens mij moet ‘zonnestelsel’ melkwegstelsel zijn.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*