3 maart 2024

Plankton (!) gevonden aan de buitenwand van het ISS

ISS main 2014

Er is zeeplankton gevonden aan de buitenzijde van het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovjov vandaag bekendgemaakt, daags na een succesvolle ruimtewandeling van twee Russische kosmonauten.

Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev hebben volgens het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA vijf uur en elf minuten in het absolute luchtledige gewerkt. Zij hebben daarbij 400 km boven het aardoppervlak succesvol de 1,5 kilo Russisch-Peruaanse nanosatelliet NS-1 uitgezet, experimenten weggehaald en geplaatst, uitrusting ge

Share

Comments

 1. Dat is niet niks. Zeeplankton in de ruimte 😀 Ruimteplankton… ongelooflijk. Hoe is dat toch weer mogelijk 😛
  Ja, hoe worden de ramen van de ISS eigenlijk schoongemaakt? Met een grote algenmagneet wat je voor het reinigen van een aquariumglas gebruikt?
  http://plzcdn.com/ZillaIMG/ff998ceaad3ecf1a34a9b292621d91fb_1349285493.jpg

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Maar wacht eens even: Niet het hele ISS komt van Bajkonoer vandaan. Er zijn toch ook delen die vanaf Cape Canaveral gelanceerd zijn? Zou zeeplankton zich tijdens de lancering kunnen hechten op onderdelen?
  Of moet dat al tijdens de produktie zijn gebeurd?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Aeroplankton
  Plankton dat in de lucht leeft, kan ook gevonden worden op vliegtuigen en ballonen en alles wat door de lucht gaat.

  Tevens zou het ook plankton uit het water kunnen zijn wat uit het water is gesprongen om plankton etende dieren te ontwijken en door de wind is meegevoerd en op het ISS terecht is gekomen (of zoiets dan 🙂 ).
  http://www.nu.nl/wetenschap/2768560/vluchtend-plankton-springt-water.html

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Ehm…..de atmosfeer is bij het ISS dusdanig ijl, dat je volgens mij geen sprake kan hebben van “wind”. En zonder wind, kunnen planktondeeltjes uit lagere luchtlagen nooit bij het ISS komen.

   • Alle onderdelen komen toch echt van de aarde 🙂 … ik had het wellicht wat anders of duidelijker neer moeten zetten, maar het plankton kan ten tijde van bouw of vervoer op het ISS terecht zijn gekomen.

    Ook worden er genoeg spullen de ruimte in geschoten waar plankton misschien op mee gelift heeft de ruimte in en daar rondzweeft en sommige hiervan op het ISS terecht zijn gekomen.

    Overigens hoeft het plankton niet zelf uit het water te springen om in de lucht terecht te komen, dat kan ook via een orkaan/tyfoon/cycloon.

    Hoe dan ook, het heeft een aardse oorsprong 🙂

 4. De vraag is niet zozeer hoe komt het daar terecht, want dit kan door lekkage van onze atmosfeer, vulkanische activiteit, of besmetting met de lancering.
  De vraag-gen is eerder, hoe kan het daar überhaupt overleven, in hoe verre hebben we de planeten Mars, Venus en de maan Titan besmet, wat zijn de eventuele complicaties, hoe kan dit voorkomen worden???

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Tja, da’s een goed punt. Maar helaas te laat. Als plankton overleeft in zulke extreme omstandigheden, dan is de kans zeer groot dat we inderdaad al andere hemellichamen ‘besmet’ hebben.
   Stel je voor: vinden we straks leven op Mars en komen we er uiteindelijk achter dat het hier ontstaan is…

   Anderzijds: is dat nou zo heel erg? Migratie van Aards leven via meteorieten richting Mars en Titan is weliswaar niet zo voor de hand liggend, maar richting Venus zou het al lang voor het begin van de ruimtevaart gebeurd kunnen zijn. Kortom: vermoedelijk was het toch onwaarschijnlijk. Of ben ik nu heel kortzichtig?

   mvg,
   Gert

 5. Dit gedeelte van het heelal, aan de buitenzijde van de Melkweg is plankton-arm, dus hier zitten de “Ruimte vin Reuzen” alleen als ze uit koers geraken.
  Maar elders…

 6. Ton vd Booren zegt

  Discovery Channel (Nasa Files Unexplained) belichtte onlangs dit topic, deskundigen denken aan een komeet die begon te smelten toen die steeds dichter bij onze zon kwam. Plankton zou op de komeet hebben gezeten en kwam dus los én net in baan van het ruimtestation. De opties beide plekken op Aarde werden min of meer uitgesloten.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Een komeet in de baan van het ruimtestation? Serieus?
   Wat gek dan dat niemand die komeet heeft waargenomen; zelfs op miljoenen kilometers afstand zijn ze al goed voor een fraai schouwspel aan de hemel.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Dat idee is wel heel fantasie rijk.

Speak Your Mind

*