29 maart 2024

Nieuwe wereldkaart van Triton gepubliceerd

credit: NASA/JPL-Caltech/Lunar & Planetary Institute

Bijna precies 25 jaar geleden, op 25 augustus 1989, vloog de Voyager 2 ruimtesonde langs de planeet Neptunus en z’n manen. Hierbij kregen we onze eerste kijk op de grote ijsmaan Triton. De filmpjes die geschoten zijn door Voyager 2 zijn nu helemaal gerestaureerd en zijn gebruikt om de meest gedetailleerde wereldkaart ooit te maken van Triton. De nieuwe kaart heeft een resolutie van 600 meter per pixel. Helaas was tijdens de passage van Voyager 2 het noordelijke halfrond van de ijswereld in duisternis gehuld, dus daar hebben we niet veel van gezien.

Opvallend genoeg kan de nieuwe kaart van Triton ons een voorproefje geven van wat New Horizons te wachten staat als deze volgend jaar zal aankomen bij Pluto. Want hoewel Triton een maan is en Pluto een dwergplaneet, hebben beide objecten een vergelijkbare herkomst en samenstelling. De interne dichtheid is gelijkaardig, de verhouding tussen ijs en rotsen in het inwendige is gelijkaardig, en beide ijswerelden bevatten ongeveer evenveel koolmonoxide, kooldioxide, methaan en stikstof.

Toch zullen het geen tweelingbroertjes zijn: doordat Triton vanuit de Kuipergordel is ingevangen door Neptunus [1]aangezien Triton in retrograde m.a.w. tegenovergestelde richting rondom de planeet draait, overigens de enige grote maan in het zonnestelsel die dat doet is de ijswereld onder invloed gekomen van de getijdenkrachten van z’n grote buur. Hierbij is het inwendige van Triton gekneed en gesmolten en zijn de vulkanen en geisers ontstaan die overal aan het oppervlak van Triton gevonden kunnen worden. Pluto heeft daarentegen een heel andere en rustiger thermische geschiedenis gehad.

Bron: NASA

Voetnoten

Voetnoten
1 aangezien Triton in retrograde m.a.w. tegenovergestelde richting rondom de planeet draait, overigens de enige grote maan in het zonnestelsel die dat doet
Share

Speak Your Mind

*