16 juli 2024

Europese Commissie eist uitleg na Galileo-debacle

Credit: ESA–P. Carril

De Europese Commissie eist van Europees lanceerbedrijf Arianespace en het Europees Ruimtevaartbureau ESA uitleg over het debacle met de twee Galileo-navigatiesatellieten die vrijdag niet in een juiste baan rond de Aarde zijn afgeleverd.

“De problemen met de lancering van de twee satellieten zijn zeer ongelukkig. De Europese Commissie zal samen met ESA deelnemen aan een onderzoek om de oorzaken van het incident te achterhalen en om te bekijken in welke mate de twee satellieten gebruikt kunnen worden voor het Galileo-programma”, zo reageerde eurocommissaris voor Industrie Ferdinando Nelli Feroci maandag.

De vijfde en zesde satelliet van Galileo, het satellietnavigatieproject waarmee Europa de concurrentie met het Amerikaanse gps wil aangaan, belandden na de lancering niet in hun juiste baan. Een euvel met de bovenste Fregat-trap van de Russische Sojoez-draagraket zou ervoor gezorgd hebben dat de twee satellieten nu duizenden kilometers lager dan voorzien baantjes rondom onze planeet draaien.

De Commissie zetelt in de onderzoekscommissie die het debacle moet onderzoeken en moet zorgen dat dergelijke mislukkingen zich niet meer voordoen. Feroci vraagt Arianespace en ESA om de eerste onderzoeksresultaten volgende week te komen toelichten.

Feroci blijft naar eigen zeggen “overtuigd van het strategisch belang van Galileo” en heeft er vertrouwen in dat “de ontplooiing van de constellatie van satellieten zal voortgaan zoals gepland”. De totale constellatie beslaat dertig satellieten die tegen het einde van het decennium operationeel zou moeten zijn.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*