10 december 2023

Grand Champs: de aardschaduw waargenomen

2014-08-28 10.29.41
Gisteravond zaten we met z’n allen buiten aan het diner op Grand Champs, toen Paul riep dat de aardschaduw te zien was. En ja hoor, in het oosten was aan de horizon net boven de bomen een donkere rand zichtbaar, hierboven te zien op de foto die ik ervan bakte. Je zal dat verschijnsel bij de schemering vast en zeker zelf wel eens hebben gezien, maar dan misschien gedacht hebben dat het wolken zijn. Niets is minder waar, die donkere strook is letterlijk de schaduw van de aarde. Daar waar de zon onder de horizon verdwijnt wordt de slagschaduw die dat veroorzaakt tegen de heldere hemelkoepel geprojecteerd. Deze aardschaduw manifesteert zich als een donkere blauwgrijze band aan de oostelijke horizon en zal ongeveer 10 tot 20 minuten zichtbaar zijn. Boven de schaduwband zie je de roze tegenschemering, die ook wel de band van Venus heet en die ook op de foto te zien is. Hieronder een voorstelling hoe de aardschaduw ontstaat.

Credit : Sky & Telescope

Het was afgelopen nacht helder en er is veel waargenomen. Maar de seeing viel tegen, dus we mogen niet van een kraakheldere nacht spreken.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d