3 juni 2023

Zeer nabije exoplaneet ontdekt

Impressie van Gliese 15 Ab bij z’n dwergster. Credit: NASA, ESA, and D. Aguilar (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Astronomen hebben een zeer nabije exoplaneet gevonden, die Gliese 15Ab wordt genoemd. De planeet weegt zo’n vijf aardes en is daarmee een zogenaamde Super-Aarde. We hebben geen idee hoe de planeet eruit ziet, maar het is vermoedelijk geen gasplaneet, aangezien de planeet te weinig massa lijkt te hebben om een dikke waterstofenvelop aan te trekken.

Gliese 15 is een dubbelster op een afstand van slechts 11 lichtjaar – daarmee behoort het tot de meest nabije sterren. Beide componenten van de dubbelster zijn lichtzwakke rode dwergen – deze worden Gliese 15A en Gliese 15B genoemd. De onderlinge afstand tussen de twee sterren bedraagt ongeveer vijf keer de afstand tussen de zon en Neptunus – da’s dus best ver van elkaar. Hoewel de sterren dichtbij de aarde staan, zijn ze dusdanig lichtzwak, dat je een telescoop nodig hebt om ze zien.

De planeet in kwestie draait rondom de primaire component “A” op een afstand van slechts 11 miljoen kilometer! De betekent dat de temperatuur op de planeet, die dus Gliese 15Ab wordt genoemd, zo’n 100 graden Celsius zal bedragen, ondanks het feit dat de moederster lichtzwak en koel is. Geen leven dus zoals wij dat kennen, maar dat maakt de planeet niet minder interessant.

Bron: Bad Astronomy

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Met andere woorden: dit is voorlopig na Neptunus de dichtsbijzijnde planeet!
  (Sorry Pluto, nothing personal…)

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Ja dat klopt, als Alpha Centauri Bb inderdaad niet blijkt te bestaan 😉

   • Avatar foto Enceladus zegt

    O wacht, ik heb iets gemist blijkbaar.
    Maar die planeet is nog niet bevestigd, begrijp ik?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt
     • Wybren de Jong zegt

      Dit is een overzicht van recent onderzoek naar het alpha-centauri systeem en de planeet Bb:
      http://www.drewexmachina.com/2014/08/11/the-search-for-planets-around-alpha-centauri/

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Dankjewel! Zeer interessant!

      Gekke vraag: zou een stabiel planeetbaan mogelijk zijn om twee sterren?
      En als die twee sterren wat verder van elkaar af staan (zoals bij het Centauri-stelsel, zou een planeet dan zelfs 8-jes kunnen draaien om twee sterren. Zeg maar de ‘Scalectrix-variant’ van planeetbanen. Zou dat mogelijk zijn?

      Ik stel me een beschaving voor die een heel ander soort zonnwende vierde dan wij: de overgang van hun planeet baan om een rode dwerg (zeg maar de globale winter) naar een zon-achtige ster (zeg maar de globale zomer. Als zo’n planeet dan ook nog een schuine asstand zou hebben, dan wordt het helemaal interessant. Maar goed, misschien heb ik wel te veel fantasie. Wie helpt me uit (of toch aan!) de droom: kan zoiets?

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Wybren de Jong zegt

      Ik denk niet dat zo’n 8-baan stabiel zou kunnen zijn, want die twee sterren draaien ook nog om elkaar heen. Als die planeet een 8 draait, dan zal de tijd die hij daarover doet in de buurt liggen van 0,7 maal de tijd die de sterren nodig hebben om een rondje te draaien. De planeet draait immers 2 rondjes (1 om elke ster), maar op de helft van de afstand van de twee sterren. Dat betekent dat het niet mooi uitkomt, dus lijkt het mij ook niet erg stabiel.

     • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      Misschien dat je hier iets kunt vinden:

      http://arxiv.org/abs/1108.4144

 2. Is de planeet rond Epsilon Eridani geen bevestigde planeet? Epsilon Eridani staat toch ook rond de 10 lichtjaar hier vandaan…??

  Het gaat de laatste tijd ook zo snel en zeker met detectie van de koude sterren er nog eens extra bij.

 3. Enceladus , wat vertel je me nu !
  Heeft die arme Robert K.G. Temple heel zijn werkje voor niks geschreven. En die arme Dogon dan?

  Groet, Paul 😉 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: