Site pictogram Astroblogs

Zeer nabije exoplaneet ontdekt

Impressie van Gliese 15 Ab bij z’n dwergster. Credit: NASA, ESA, and D. Aguilar (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Astronomen hebben een zeer nabije exoplaneet gevonden, die Gliese 15Ab wordt genoemd. De planeet weegt zo’n vijf aardes en is daarmee een zogenaamde Super-Aarde. We hebben geen idee hoe de planeet eruit ziet, maar het is vermoedelijk geen gasplaneet, aangezien de planeet te weinig massa lijkt te hebben om een dikke waterstofenvelop aan te trekken.

Gliese 15 is een dubbelster op een afstand van slechts 11 lichtjaar – daarmee behoort het tot de meest nabije sterren. Beide componenten van de dubbelster zijn lichtzwakke rode dwergen – deze worden Gliese 15A en Gliese 15B genoemd. De onderlinge afstand tussen de twee sterren bedraagt ongeveer vijf keer de afstand tussen de zon en Neptunus – da’s dus best ver van elkaar. Hoewel de sterren dichtbij de aarde staan, zijn ze dusdanig lichtzwak, dat je een telescoop nodig hebt om ze zien.

De planeet in kwestie draait rondom de primaire component “A” op een afstand van slechts 11 miljoen kilometer! De betekent dat de temperatuur op de planeet, die dus Gliese 15Ab wordt genoemd, zo’n 100 graden Celsius zal bedragen, ondanks het feit dat de moederster lichtzwak en koel is. Geen leven dus zoals wij dat kennen, maar dat maakt de planeet niet minder interessant.

Bron: Bad Astronomy

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten