28 november 2022

Grand Champs: 100 á 150 miljoen jaar terug in de tijd

fossielen

Gisteren ben ik met Paul Bakker en jaap Spigt in de buurt van het gehucht Carniol, vlakbij het stadje Banon, fossielen wezen zoeken. We zijn geen van drie

Comments

 1. indrukwekkende vondsten, petje af hoor.

  maar, hoe zit het hiermee ? impliceert dit dat het “centrum” stationair is. dat zal toch niet ?

  Zoveel jaar geleden bevond het zonnestelsel zich aan de andere kant van de Melkweg – één omwenteling om het centrum van de Melkweg duurt zo’n 225 á 250 miljoen jaar.

  • Gralgrathor zegt

   We meten de rotatie van onze melkweg aan de hand van een nullijn. Als nullijn zou bijvoorbeeld de lijn tussen Sag A* en M31 gebruikt kunnen worden.

 2. Geen idee hoe je heet, da’s het nadeel van anoniem reageren. Maar je vraag klinkt tamelijk serieus. Nee, het centrum van de Melkweg is niet stationair. De sterren in het centrum draaien ook allemaal om het echte centrum, het ruim vier miljoen zonsmassa zware zwarte gat. Maar ondanks dat niet stationair zijn van het centrum blijft het een feit dat de zon pakweg 150 miljoen jaar geleden zich aan de andere kant bevond, net zoals we nu kunnen zeggen dat de aarde over een half jaar precies aan de andere kant van de zon staat, ook al draait die zon ook rondjes om haar as en draaien de andere planeten ook om de zon.

  • Arie,

   ik vind je antwoord slechts ten dele bevredigend.

   zelf zou ik bijv. de begrips-analogie van een geworpen werpster willen opperen.
   tijdens diens vlucht zal de roterende ster een steeds wisselende omgeving aangeboden krijgen.
   de massa en de punten zijn echter gecentreerd rond het , Ja je raad het al., centrale gat.

   en ja alle elementen van de melkweg hebben een eigen rotatie maar blijven , zo staat het immers geschreven, lokaal gebonden. (nog even de meervoudige plateuas op de kermis draaimolen ten overvloede )
   ergo de andere zijde is niets anders dan een ander uitzicht op de ons omringende stelsels.

   en vwb de anonimiteit het volgende, mij is opgevallen dat tenminste 5 personen//reflectanten toegang hebben tot personalia en ip-nummers.
   integriteit reikt, zoals helaas bewezen, niet verder dan een geneuzelde toezegging deze niet te misbruiken en//of te vergaren voor doelen//instanties anders dan de door de gebruiker gedachte toepassing.

 3. Twee onderwerpen in je reactie: de draaiing rondom het centrum van de Melkweg en de anonimiteit. Wat het eerste betreft: het zou best kunnen dat de gehele lokale omgeving van de zon 150 miljoen jaar geleden precies zo aan de andere kant van de melkweg te vinden was, dus dat op zich dezelfde sterren aan de hemel stonden, alleen dat de Melkweg op de achtergrond 180 graden gedraaid was. Maar geloof mij, de sterren hebben een dusdanige eigenbeweging dat de lokale sterrenhemel er toen echt heel anders uitzag.

  Dan je punt van de anonimiteit, dat heb je hier al vaker aan de orde gesteld en nu ga je wel een stap te ver door te zeggen dat onze integriteit niet verder reikt dan “wat geneuzelde toezeggingen deze niet te misbruiken en/of te vergaren voor doelen//instanties anders dan de door de gebruiker gedachte toepassing“. Misschien is het jou nooit opgevallen, maar we leven helaas in een wereld vol met hackers, spammers en trollen. Voor dat soort figuren moeten we helaas grijpen naar instrumenten die ons ter beschikking staan, zoals IP-herkenning. Niks ergs aan, iedere websitebeheerder kan dat. Ik zou niet weten op welke wijze ik of de andere beheerders misbruik zouden moeten maken van IP-nummers, maar wij hanteren ze alleen om ongewenste personen, die niet tot doel hebben om hier over ruimtevaart of sterrenkunde te spreken, te weren. Mocht je onze integriteit blijvend ter discussie stellen dan beschouw ik dit als je laatste reactie.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: