28 maart 2024

Onregelmatigheden bij Galileo-lancering: update 2

Credit: ESA-P. Carril

De operaties met de Galileo-satellieten nummer 5 en 6 verlopen vlot. De twee satellieten hebben nu hun zonnepanelen volledig opengevouwen en worden van energie voorzien. De satellieten zijn veilig onder controle, hoewel ze op 22 augustus bij hun lancering in een lagere en ellipsvormige baan terechtkwamen, in plaats van in de geplande cirkelvormige baan. De grondteams in ESA’s controlecentrum ESOC in Darmstadt in Duitsland bevestigen, samen met satellietbouwer OHB, dat de twee kunstmanen zich in een goede gezondheidstoestand bevinden, op correcte wijze naar de zon zijn gericht en van energie worden voorzien. Ze worden volledig gecontroleerd door het geïntegreerde team van ESA en het Franse ruimtevaartagentschap CNES. De vluchtleiders zijn nu klaar voor de volgende fase. Tegelijkertijd onderzoeken ESA-teams de mogelijkheden om de satellieten zo goed mogelijk te kunnen gebruiken, hoewel ze niet in de nominale baan rond de aarde draaien en binnen de beperkte manoeuvreermogelijkheden. Daarna zullen ze het nodige beslissen voor een reddingsoperatie. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Martin Schoenmaker zegt

    Ik vraag me bij dit soort berichten altijd direct af of er geen botsingsgevaar dreigt met andere satellieten of reeds bestaand ruimtepuin. Straks hebben we een real-life Gravity situatie dankzij het Kessler-syndroom.

  2. Martin Schoenmaker zegt

    En wanneer ik dan helemaal aan het doordenken ga… zouden de Russen het fregat-gedeelte van Soyuz expres hebben laten falen? Europa en Rusland liggen nou niet bepaald op 1 lijn tegenwoordig…

  3. Ik zat zelf aan kleine “aanduw raketjes” te denken. Kleine raketjes, gelanceerd vanaf ISS, scheelt weer zwaartekracht, en ze kunnen met een komende vrachtvlucht mee naar boven. Die kunnen naar de Galileo satellieten, ze daar een klein duwtje de goede kant op geven en weer wegvliegen en opbranden. Hoeveel brandstof zou je daarvoor nodig hebben? Ja dat is best een complexe operatie, maar goedkoper dan twee nutteloze satellieten a 40 miljoen per stuk. En als je Philea op een komeet kan landen, dan moet dit toch ook mogelijk zijn?

Speak Your Mind

*