23 juli 2024

De maan en Saturnus vlakbij elkaar gekiekt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Als je de maan en Saturnus heel dicht bij elkaar wil zien moet je NU naar buiten gaan en laag naar de zuidwestelijke hemel kijken, want daar staan ze nu. Onder de deels verlichte maanschijf, er vlak boven Saturnus. Om 21.43 uur is hun afstand slechts 16′, da’s ongeveer een halve maandiameter. Ik ben net naar buiten gegaan om het tweetal te kieken met mijn Olympus E500 spiegelreflexcamera. Linksonder moet ook nog ergens Mars te zien zijn, dus ik ga zo vanuit mijn slaapkamerraam proberen die ook te spotten en erbij te krijgen. Als ’t lukt zal ik een update van deze blog maken. Eh… ik ben overigens vanavond terug gekomen van de Astrovacan

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Ik had al een paar keer gekeken, maar het was hier half bewolkt. Zojuist echter was er voldoende bewolking weggetrokken om het nog net te kunnen zien voordat de maan te laag zou staan. Saturnus staat er werkelijk pal boven!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ja, het gaat nu heel snel dicht naar elkaar toe. Mocht je nou ergens in het zuidoosten van Noord-Amerika, of in Midden- of Zuid-Amerika zitten heb je geluk: daar bedekt de maan Saturnus. Dat levert vast mooie plaatjes op, die we hier komende dagen kunnen laten zien.

 2. Jurgen Kobierczynski zegt
 3. Mooie plaat, Arie. Sfeer goed getroffen!

 4. Mooie foto’s van het duo Maan-Saturnus, Paul! En het zij je vergeven dat je niet alle spullen bij je had om het goed vast te leggen, want het valt niet mee om na zo’n lange en vermoeiende reis alles weer bij elkaar te zoeken. Vorig jaar de transitie van de Jupitermaantjes als afsluiting van de Astrovacançe, deze keer de maan-Saturnus-conjunctie. 😀

Speak Your Mind

*