Over ruim drie weken – op woensdag 24 september om precies te zijn – arriveert na een reis van tien maanden de Indiase Mars Orbiter Mission (MOM) bij Mars. De Marssonde, die ook wel Mangalyaan wordt genoemd, begon op 5 november vorig jaar, toen de indiase sonde met behulp van een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) raket de ruimte in werd geschoten. De Indian Space Research Organization (ISRO) heeft laten weten dat MOM in goede staat verkeerd en dat alles in gereedheid wordt gebracht de sonde in een baan om de rode planeet te krijgen. Tot gisteren had de sonde 622 miljoen km afgelegd, 90% van de totale afstand. De afstand tot de aarde is 199 miljoen km. Hieronder een schema van de baan die MOM heeft afgelegd en wat er komende tijd nog gaat gebeuren.
Vanaf 24 september zal MOM in een ellipsvormige baan om Mars komen, tussen 377 en 80.000 km hoogte. De Indiase MOM is niet de enige die richting Mars vliegt, want drie dagen eerder – op zondag 21 september – zal de Amerikaanse MAVEN sonde arriveren bij Mars. Bron: Universe Today.
Volgens mij kunnen MOM en MAVEN het beste maar meteen dekking gaan zoeken, want Mars gaat wat beleven met die komeet in aantocht! Ik voel me bijna schuldig als ik het zeg: maar een voltreffer zou vanuit meerdere oogpunten zeer interessant zijn, ook al is d ekans daarop nest wel klein. Ik kijk er in ieder geval naar uit.
groet,
Gert (Enceladus)