22 maart 2019

Wat valt er aan de sterrenhemel te zien in september 2014?

hemel

Op maandag 1 september 2014 begint de weerkundige herfst en de astronomische herfst, ook wel ‘equinox’ genoemd, start vervolgens op 23 september. In september worden de nachten opvallend langer waardoor dit voor veel amateur-astronomen de start is van een nieuw seizoen van waarnemen. In dit artikel bespreken we wat er zoal te zien aan de sterrenhemel in september 2014.

De Maan en de planeten

De kleinste planeet uit ons zonnestelsel, Mercurius, is in onze streken in september 2014 niet zichtbaar met het blote oog. Venus, de tweede planeet uit ons zonnestelsel (gezien vanaf de Zon), is in september 2014 een zogeheten ‘ochtendster’ waardoor deze te zien is vlak voor het opkomen van de Zon. Vanaf de tweede helft van september verdwijnt Venus echter in de schemering van de Zon waardoor deze planeet niet meer zichtbaar zal zijn. Met de term ‘ochtendster’ bedoeld men in de sterrenkunde een binnenplaneet (Mercurius of Venus) die te zien is aan de ochtendhemel. De planeet Mars, ook gekend als de ‘rode’ of de ‘oranje’ planeet omwille van zijn kleur, gaat in september 2014 twee uur na de Zon onder. Hierdoor is deze ‘s avonds laag in het zuidwesten nog heel even te zien in het sterrenbeeld Weegschaal (Libra). De grootste planeet uit ons zonnestelsel, Jupiter, komt in september 2014 dag na dag vroeger op en is ‘s ochtends in het sterrenbeeld Kreeft (Cancer) te zien als een heldere ‘ster’. Wie houdt van mooie schaduwovergangen moet vrijdag 12 september 2014 aanstippen in zijn agenda. Dan zijn omstreeks 05u30 de schaduwen van de Jupitermanen Ganymedes en Callisto gelijktijdig te zien op de planeetschijf van Jupiter. Op maandag 29 september 2014 zijn omstreeks 03u30 de schaduwen van de Jupitermanen Europa en Callisto te zien op de planeetschijf van Jupiter. Saturnus is omwille van zijn prachtig ringensysteem ongetwijfeld de mooiste planeet uit ons zonnestelsel en is in september 2014 ‘s avonds nog even waarneembaar in de buurt van de planeet Mars in het sterrenbeeld Weegschaal (Libra). Op dinsdag 9 september 2014 is het Volle Maan.

De zeldzame driedubbele schaduwovergang, die oktober vorig jaar bij Jupiter te zien was

De zeldzame driedubbele schaduwovergang, die oktober vorig jaar bij Jupiter te zien was

Planeto

Reacties

  1. Enceladus http://Enceladus zegt

    Mogelijk valt er de komende nachten nog iets extra’ste zien in de vorm van poollicht:
    http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3746031/2014/09/11/Komende-nachten-kans-op-poollicht-door-zonnevlammen.dhtml

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: