19 mei 2024

ABPOD: Komeet C2014 E2/Jacques en de Granaatster van Herschel

Tijdens de laatste nacht van de Huygens-astrovacance trok komeet C/2014 E2 Jacques het nevelgebied IC1396 binnen, de nevel met de Olifantenslurf. Natuurlijk ging de komeet niet echt de nevel in en is dit een schijnbaar effect. De komeet stond “om de hoek” op een afstand van 85 miljoen kilometer (binnen ons eigen zonnestelsel) en de nevel staat ongeveer 3000 lichtjaar van ons vandaan.

Komeet Jacques ging niet alleen door de nevel, maar trok daarbij ook vlak langs een beroemde ster: de rood/oranje granaatster van Herschel. Deze ster, met de offici

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Fantastisch mooi! 😀

  2. Wowie Paul, wat een mooie foto. Leuke term, ABPOD, die houden we er in. Je zou het ook een PGCPOD kunnen noemen, een Post-Grand Champs Photo of the Day. 🙂 Bizar idee eigenlijk, het verschil in afstand tussen de komeet en de nevel. Ik heb het even uitgerekend: de nevel (en de Granaatster?) ligt ruim 110.000 keer verder weg dan de groene komeet.

Speak Your Mind

*