Site pictogram Astroblogs

Sterrenkundigen identificeren supercluster waar Melkweg bij hoort: Laniakea (Update)

CREDIT: SDVISION INTERACTIVE VISUALIZATION SOFTWARE BY DP AT CEA/SACLAY, FRANCE

Een internationale groep sterrenkundigen onder leiding van R. Brent Tully (University of Hawaii at Manoa) heeft een enorme supercluster van sterrenstelsels in kaart gebracht, waar ons eigen Melkwegstelsel deel van uitmaakt. De sterrenkundigen noemen de supercluster op voorstel van Nawa’a Napoleon, een taalkundige op Hawaï, ‘Laniakea‘, hetgeen op Hawaï immens heelal betekent, een eerbetoon aan Polynesische zeelieden. Hierboven een gedeelte van de supercluster, waarbij de dunne witte lijnen de paden zijn, die de sterrenstelsels (witte stippen) in de cluster volgen, de dikkere, oranje lijn is de omtrek van Laniakea. Op de kaart hieronder zie je waar de Melkweg zich bevindt – de dikke, blauwe stip, precies in het midden. De Lokale Groep van sterrenstelsels, waar de Melkweg toe behoort, ligt aan de rand van Laniakea. Voorheen werd de Lokale Groep tot een andere supercluster gerekend, de zogenaamde Virgo-supercluster. Deze blijkt nu slechts een gedeelte te zijn van de veel grotere Laniakea.

CREDIT: SDVISION INTERACTIVE VISUALIZATION SOFTWARE BY DP AT CEA/SACLAY, FRANCE

Tully en zijn team konden de randen van Laniakea ‘aftasten’ door te kijken naar de beweging van sterrenstelsels, die beïnvloed worden door de gravitatiewerking van andere stelsels in de supercluster. Vanuit Laniakea is er een link in de vorm van een ‘gravitatievallei’ met de Grote Aantrekker, een gebied in het heelal dat al dertig jaar wordt onderzocht en dat de Melkweg en andere leden van de Lokale Groep van sterrenstelsels aantrekt. Laniakea is 500 miljoen lichtjaar (160 megaparsec) in diameter en zijn massa is 10^17 keer de zonsmassa, da’s 100 miljoen keer miljard keer de massa van de zon, te vinden in ongeveer 100.000 sterrenstelsels.

Hieronder een video over supercluster Laniakea.

Laniakea Supercluster Preview from Daniel Pomarède on Vimeo.

Een langere video over Laniakea is hier te zien. Over de identificatie van supercluster Laniakea verscheen vandaag een artikel in Nature, inclusief een boeiend filmpje:

Laniakea Supercluster from Daniel Pomarède on Vimeo.

Bron: Eurekalert + Francis (Th)E Mule. Het volledige onderzoeksartikel kan hier (gratis!) ingezien worden.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten