26 mei 2024

Flash geheugen van Marsrover Opportunity zal worden geformatteerd

marsOpportunity

Format c:“, wie kent ’t niet? De NASA is van plan om iets dergelijks te gaan doen met de Mars Exploration Rover (MER) Opportunity, die de laatste tijd veel te kampen heeft met computerstoringen. Het gaat om het Flash geheugen dat problemen geeft, het geheugen dat we allemaal wel kennen, omdat het in computers, camera’s en mobiele telefoons zit. Het is het geheugen dat bewaard blijft, ook al zet je het apparaat uit. Je foto’s, muziekbestanden, het staat allemaal op flash geheugen. De NASA vermoedt dat er enkele kapotte cellen in het flasg geheugen van Opportunity zitten, het karretje dat al sinds 2004 op Mars rondrijdt en dat zich sinds 2011 aan de rand van de grote krater Endeavour bevindt.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Waarschijnlijk worden al die computerstoringen veroorzaakt door het feit, dat Windows XP sinds april 2014 niet meer ondersteund wordt. Een upgrade naar Windows 7 of 8 zou wellicht geen kwaad kunnen.

 2. Ik vermoed het ook. Ik zal ’t doorgeven aan JPL/NASA. 😉

 3. Een format is wel heel rigoreus, want dan ben je je data ook kwijt. Elk besturingssysteem heeft wel de mogelijkheid om een check disk uit te voeren, chkdsk /f : in dos-termen , waarbij het opslagmedium gecontroleerd wordt op fouten zonder je data kwijt te raken zoals bij een format. Hierbij zou alleen de data corrupt zijn die in een defecte cell is opgeslagen. Verder is het bekend dat flashgeheugen een beperkt aantal program/erase cycli heeft waarbij de controller al vroegtijdig defecte cellen zou moeten detecteren om de data veilig te stellen door deze naar een andere cell te kopieren en de defecte cell als defect te markeren.
  Ik ben benieuwd of de format ook gaat werken!

  Hardware info:
  http://www.nbcnews.com/id/4088103/ns/technology_and_science-space/t/brains-nasas-red-planet-rovers/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_embedded_computer_systems_on_board_the_Mars_rovers

Speak Your Mind

*