23 februari 2024

Jupiterachtige planeet-in-wording ontdekt bij relatief nabije ster

Credit: P. Marenfeld & NOAO/AURA/NSF

Wetenschappers hebben een zich vormende planeet ontdekt op een afstand van 355 lichtjaar. Het bestaan van de planeet is vastgesteld door gebruik te maken van emissies van koolmonoxide (CO). De planeet draait z’n rondjes rondom de relatief grote en hete ster HD100546.

De ster in kwestie is ongeveer 2,5 keer groter dan onze zon, en dertig keer zo helder. De ster bevindt zich in het sterrenbeeld Musca (Vlieg), dat alleen zichtbaar is vanuit het zuidelijke halfrond. De betrokken wetenschappers hebben gebruik gemaakt van een speciale techniek, spectro-astrometrie genoemd. Hiertoe is gebruik gemaakt van telescopen van het Gemini-observatorium in de VS en het Europese Zuidelijke Observatorium in Chili.

Wetenschappers maken graag gebruik van koolmonoxide-emissies, omdat deze relatief gemakkelijk zichtbaar zijn op grote afstand. Het blijkt dat er een gebiedje bestaat met een overschot aan CO-emissies en dat deze in een omloopbaan lijkt te zijn rondom de ster HD100546. Volgens de onderzoekers is de meest waarschijnlijke bron van deze emissies een zogenaamde circumplanetaire schijf – een wervelende schijf van materiaal rondom een jonge gasplaneet. Uit deze schijf zal zich vermoedelijk een maanstelsel ontwikkelen.

De afstand tussen de circumplanetaire schijf en de ster is vergelijkbaar met de afstand tussen Saturnus en de zon. In het centrum van de schijf bevindt zich een gaswolk van drie Jupitermassa’s, die zal samentrekken tot een grote gasplaneet. Eerder is al bewijs gevonden voor nog een planeet-in-wording rondom de ster, namelijk een koude gasreus van een Jupitermassa, op een vergelijkbare positie in z’n planetenstelsel als Pluto in het onze.

Bron: Clemson University

Share

Comments

  1. I love science ^^

  2. Tijdje terug was er een artikel waaruit bleek dat de grotere gasreuzen zich eigenlijk vaker dichterbij de moederster bevonden dan er verder vandaan, zoals de gasreuzen in ons zonnestelsel. Kan ik uit deze tekst concluderen dit stelsel ook zo’n buitenbeentje is waarbij de gasreuzen zich verder van de moederster bevinden.

    https://www.astroblogs.nl/2014/07/22/hoe-normaal-ons-zonnestelsel/

Speak Your Mind

*