18 mei 2024

Zondag vliegt de kleine planetoïde 2014 RC langs de aarde

credit: NASA/JPL-Caltech

Komende zondag, 7 september om 20.18 uur Nederlandse tijd, zal de kleine planetoïde 2014 RC op een afstand van minstens 40.000 km, da’s ongeveer één-tiende van de afstand aarde-maan, langs de aarde vliegen. 2014 RC is ongeveer 20 meter in diameter en hij werd op 31 augustus ontdekt door twee onafhankelijke hemelspeurders: door de Catalina Sky Survey vlakbij Tucson in Arizona (VS) en door de Pan-STARRS 1 telescoop, op de top van de berg Haleakal op het eiland Maui bij Hawaï. Op het moment dat de uit de kluiten gewassen kosmische kiezel langs de aarde vliegt is ‘ie van schijnbare helderheid +11,5, gemakkelijk te fotograferen door amateurs. Maar op dat moment vliegt ‘ie ergens boven Nieuw-Zeeland, dus wij kunnen daar in Nederland helaas niet van genieten. Mocht je op dat moment wel in Nieuw-Zeeland zitten (je weet maar nooit), dan moet je een snelle volgcamera hebben: tijdens de dichtste nadering vliegt ‘ie met 3300 boogseconden per minuut langs de hemel. 😯 Hieronder een foto van 2014 RC, gemaakt door het Remanzacco Observatorium.

Credit: Remanzacco

Op de afbeelding helemaal bovenaan zie je de baan van planetoïde 2014 RC. Je ziet dat ‘ie net langs de baan scheert van de geosynchrone satellieten, die op 36.000 km boven de aarde rondcirkelen. Dreigende botsingen tussen een planetoïde en zo’n satelliet – zou op zich best uniek zijn – zijn niet aan de orde. Bron: NASA/JPL + Remanzacco.

Share

Comments

  1. Ik dacht heel even Doomsday aan brak. 0_0

    😛

    Kortom Twitter blijven ‘checken’ a.s. Zondag avond.

  2. Nee hoor, eerst moeten we de Astroblogs Meet & Greet nog krijgen, daarna kan er pas een Doomsday komen – wat ik niet hoop overigens. 😀

  3. Ach, je kan altijd nog een aluminium kubus over de sterrenwacht mercurius dordrecht heen schuiven 😉

Speak Your Mind

*