7 juli 2020

Wedden dat SUSY bestaat?


Er wordt heel wat afgewed in de natuurwetenschappelijke wereld. Met deeltjesversnellers zoals de Large Hadron Collider (LHC) wordt al jaren gezocht naar signalen voor het bestaan van supersymmetrische deeltjes, de zware deeltjes die partner zijn van de bekende elementaire deeltjes en die een mogelijke verklaring zijn voor het bestaan van donkere materie. Resultaat tot nu toe: nul komma niks SUSY. Deze week had de natuurkundige Peter Woit een blog over de lopende weddenschappen rondom SUSY. Volgend jaar april starten na de grote ‘LHC long shutdown’ (LS1) weer de protonenbotsingen, dit keer bij een botsingsenergie van 13 TeV. Even alle lopende weddenschappen rondom SUSY op een rijtje:

 • Gordon Kane vs Marcello Gleiser, waarbij de laatste denkt dat de LHC géén SUSY heeft gevonden voor 2018. Ze wedden om een 15 jaar oude fles Macallan, da’s whiskey – huidige prijs iets van $100,-.
 • Een groep natuurkundigen wedde om een fles cognac van $100,- in 2011 dat SUSY wel of niet ontdekt zou worden voor juni 2016.
 • In 2012 liet nobelprijswinnaar David Gross weten weddenschappen te hebben afgesloten over het ontdekken van SUSY en wel als 50 fb-¹ aan data is geanalyseerd. De teller staat op dit moment – da’s voordat LS1 begon – op 25 fb-¹. Ik heb even geen idee wat de inzet is.
 • Garrett Lisi vs Frank Wilczek die om $1000,- wedden dat uiterlijk 8 juni 2015 supersymmetrische deeltjes niet resp. wel gevonden zijn.
 • Dezelfde Wilczek wedde in 2013 met Tord Ekelof dat voor het einde van 2019 gaugino”s zijn ontdekt. Waar ze ‘t voor doen? Voor een paar chocolade munten. 🙂
 • Eentje die al is afgelopen: Jacques Distler vs Tomasso Dorigo over het wel/niet zien van SUSY na de eerste 10 fb-¹. Er werd niks komma nada gezien, dus Distler moest $ 750 betalen aan Dorigo.
 • Tenslotte Adam Falkowski vs Lubos Motl, die om $ 100,- wedden over het niet/wel zien van SUSY na 30 fb-¹.
 • Oh ja, in de reacties op de blog van Woit kwam Jan de Goor nog met de melding dat er nog een weddenschap loopt en wel van Gordon Kane met een vriend van Jan. Klinkt een tikkeltje vaag, maar de inzet is het dragen van een T-shirt met opschrift.

Ik heb natuurlijk nog een weddenschap lopen met Pirobel over de waarde van Ω- inzet € 100,- plus reiskosten. Oh wacht, dat heeft niets met SUSY te maken. 😉 Bron: Not Even Wrong.

Comments

 1. Mochten ze ooit de ¨SUSY¨ vinden, dan mogen ze via reisbureau Tinslee naar Antarctisch Canada!!
  (lukt ze noooit..hahaha)ヽ(ಠ_ಠ)ノ

  De natuur geeft niet al zijn geheimen prijs.

%d bloggers liken dit: