24 februari 2024

Drie Russische meteorieten te koop aangeboden

Credit: Heritage Auctions

Op 15-02-2013 was er een meteoriet inslag bij de stad Tsjeljabinsk. De mensen daar in Rusland zagen een grote lichtflits en daarna een enorme knal. Er waren zeker wel zo’n 1000 mensen gewond. Met 50 000 km per uur kwam het de dampkring binnen. De afmeting was zo groot als een vrachtwagen en explodeerde voordat hij de aarde raakte. Meteoriet verzamelaars waren er als de kippen bij om wat van de brokstukken te bemachtigen. Er is veel belangstelling voor de stukken meteoriet, omdat het de grootste meteoriet ontploffing sinds een eeuw geleden betreft. Wetenschappers die de meteorieten hebben geanalyseerd zeggen dat het de meest voorkomende meteoriet is die op aarde gevonden wordt. Niet zo heel bijzonder.

Er kan geboden worden op de drie Tsjeljabinsk meteorieten vanaf $500, $2,500 en $4,000. De verkoop vindt plaats op 28 september in het Heritage Auction’s Nature en Science Signature Auction in Dallas, Texas.

Bron: Space.com
YouTube: Meteoriet-inslag Rusland 2013-02-15

Share

Comments

 1. Het zijn Russische meteorieten. Vreemd dat die stenen in Dallas op een veiling te koop worden aangeboden. Hebben ze in Rusland geen veilingen? Laat Poetin het maar niet weten, anders gaat hij deze veiling nog boycotten. 😀

  • De Russen hadden zelf al genoeg 😀 Deze 3 leftovers konden er nog wel vanaf. Zo draaien ze die Amerikanen nog een poot uit (wat is nou 53 gram)
   Gekheid natuurlijk, maar ik heb geen idee.

  • Ik neem aan dat ze verwachten dat in de USA de kopers zitten. Er worden voor de veiling ook kijkdagen georganiseerd en dan hopen ze dat er veel Amerikanen komen kijken en bieden.

   En qua Poetin, geloof niet alles wat de westerse propaganda voor ogen houdt. Rusland is nu eenmaal een machtig land en het gaat er niet altijd aan toe, zoals wij gewend zijn, maar Poetin en Rusland willen niks weten van de NAVO, die ze wel steeds dichterbij zien komen.
   In de Oekraïne wonen ook veel Russen die strijden voor hun gelijk en wij zien dat enkel door een westerse bril.

 2. Co van Driel zegt

  500 euro is een beetje veel voor een scheikunde-student. Doe dan maar deze meteoriet, die ca. 4700 jaar geleden insloeg in Zuid-Amerika.

  http://link.marktplaats.nl/m834420228

  7,7 gram ijzermeteoriet € 11,55 excl. verzendkosten. Deze verkoper uit Veendam heeft nog veel meer meteorieten op Marktplaats staan.

 3. Co van Driel zegt

  Een amalgaam-vulling van 2 cm? Amalgaam is een legering van kwik met een ander metaal. Er staat een heel rijtje van metalen en percentages vermeld, maar geen kwik. Maar een paar euro is inderdaad niet veel voor een stukje meteoriet dat 4700 jaar oud is. Dat is uit de tijd van Abraham en Jacob.

  Deze gigantische ijzer meteoor sloeg tussen 2200 en 2700 jaar v.C. in in het grensgebied van de provincies Gran Chaco en Santiago del Estero, in Argentinië.
  Wij weten dit door C-14 onderzoek van verkoolde plantenresten die onder brokstukken gevonden zijn.

  In 1574 werd de meteoor ontdekt door de Spanjaarden. Het is een ijzer-meteoriet, die verder bestaat uit 6.67% Ni, 0.43% Co, 0.25% P, 87 ppm Ga, 407 ppm Ge, en 3.6 ppm Ir.

  • Co van Driel zegt

   Wat wel grappig is, dat is dat er ook een heel klein beetje Gallium in zit. Dit metaal wordt al vloeibaar bij een temperatuur van 29 graden Celcius. Dan zou het op een beetje zomerse dag al weg kunnen stromen. Het zal dan wel ergens binnen in zitten.

 4. Co van Driel zegt

  Iets wat véél urgenter nog is, dan meteorieten is dat vanavond om 20:18 uur asteroide Pitbull (2014RC) met een diameter van 26 meter de Aarde zal passeren op slechts 40.000 km. En het ergste van alles is, dat deze asteroide pas op 2 september jl. is ondekt.

  Hier wat linkjes :

  http://nos.nl/artikel/695560-planetoide-scheert-langs-de-aarde.html
  http://newsmonkey.be/article/19430
  http://live.slooh.com/stadium/live/special-replay-asteroid-2014-rc-pitbull

 5. Co van Driel zegt

  Ik heb de blog van donderdag misschien over het hoofd gezien. Maar ik schrik niet van zo’n bericht hoor, en al helemaal niet van de naam Pitbull. Maar het is een feit, dat er regelmatig aardscheerders over het hoofd worden gezien, zoals de voltreffer in Rusland vorig jaar.

  Waar we echt bang voor moeten zijn, is een inslag zoals 65 miljoen jaar geleden is gebeurd in Yucatán.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Chicxulubkrater

  Deze inslag was 2 miljoen keer zwaarder dan de Tsar Bomba, de allerzwaarste atoombom die ooit op aarde is ontploft, op 30 oktober 1961.

Speak Your Mind

*