25 juli 2024

Telescoopspiegels in alle soorten en maten

De uitvinding van de spiegeltelescoop kan toch als één van de grootste wetenschappelijke vorderingen worden aangemerkt. Het idee ervoor schijnt al in de elfde eeuw door de Arabische astronoom en wiskundige Alhazen in zijn geschrift over optica te zijn geopperd, de eerste daadwerkelijke bouw van een spiegeltelescoop is die van Isaac Newton, die er eentje in 1668 maakte. Sindsdien hebben de spiegeltelescopen een enorme vlucht genomen en zijn de spiegels steeds groter en groter geworden. Er staan nu enkele enorme spiegeltelescopen in de steigers, zoals de Giant Magellan Telescope en de European Extremely Large Telescope. Ik kwam bovenstaande afbeelding tegen, waarop prachtig de vergelijking te zien is tussen telescoopspiegels vroeger, nu en in de toekomst. Bron: Catherine Q. op Twitter

.

Share

Comments

  1. Wat zeker erbij matched is de onderstaande link, naar Engelstalig artikel van de 10 grootste telescopen -spiegels in de wereld.
    Dan krijg je in een vogelvlucht een prachtig overzicht hierover gepresenteerd.

    http://www.space.com/14075-10-biggest-telescopes-earth-comparison.html

    Veel plezier!!

  2. Bedankt voor de interessante link! Laat maar weer eens zien dat mijn 11 cm Newton, waar het in 1668 allemaal mee begon (toen in een nóg kleinere versie), heden ten dage niet veel meer voorstelt.

Speak Your Mind

*