14 juli 2024

De laatste Supermaan van 2014

Credit: Mark Gee

De laatste supermaan in het rijtje ‘Supermanen van 2014’. De volle supermaan wordt ook wel de ‘Harvest Moon’ genoemd (Oogst Maan) – boeren kunnen tijdens deze volle maan tot laat in de nacht oogsten omdat het licht van de maan ervoor zorgt dat ze kunnen doorwerken.

Supermanen in 2014:
1 januari
30 januari
12 juli
10 augustus
9 september

Een ontzettend mooi filmpje van Mark Gee is echt de moeite waard om te bekijken.
Ik kreeg er tranen van in mijn ogen 😉

Eerder op de avond heb ik gauw wat fotootjes gemaakt om alvast een intro voor mijn supermaan filmpje te maken.

Bron Mark Gee
Bron Wikipedia

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Allebei prachtige filmpjes. Aan het bovenste filmpje kun je zien, dat die op het Zuidelijk Halfrond in gemaakt. De Maan gaat van het oosten, via het noorden, naar het westen.

  Next supermaan : 28 september 2015

  • Het filmpje begint met het tonen van het adres markg.com.au (ook op de foto) ,nu zegt het adres nog niets over de lokatie van de foto, maar mijn vermoeden was al australïe bij het zien van dit adres. 🙂 Overigens op de site nog meer mooie foto’s!

   • Als je op de bron klikt zie je die site van Mark. Daar staat Nieuw-Zeeland. Misschien zit daar z’n hoofdkantoor in Australië of zoiets? Die man heeft echt mooie astrofoto’s gemaakt.

    • Ja inderdaad, daar had ik verder niet gekeken, hij woont in wellington nieuw-zeeland. Overigens wijst de site markg.com.au weer door naar theartofnight.com. De site draait weer in amerika. Ik vermoed dat markg.com.au zijn oude adres is gezien dit adres al sinds 2008 bestaat, wellicht dat hij eerst ook in australië heeft gewoond. Theartofnight.com bestaat pas sinds 2013.

     En om de tekst op vimeo te citeren:

     Full Moon Silhouettes is a real time video of the moon rising over the Mount Victoria Lookout in Wellington, New Zealand.

     Duidelijk dus 🙂

  • Dank je. Co, dat is heel opmerkzaam van je (richting van de maan). Ik vind het zelf altijd leuk om de ligging van de gebieden op de maan te vergelijken wanneer er vanuit verschillende werelddelen rond hetzelfde tijdstip een maanfilmpje gemaakt is 🙂

  • Johan Schouten zegt

   Inderdaad machtige plaatjes! 😀

  • marcelleke zegt

   Bravo Co ! Inderdaad juist opgemerkt !

 2. Martin Schoenmaker zegt

  De uitleg hoe Mark Gee tot zijn prachtige filmpje kwam is ook de moeite waard: http://theartofnight.com/2013/01/full-moon-silhouettes/

  Net als overigens zijn andere werken trouwens. Zijn filmpje is overigens alweer voor de tweede keer in de APOD opgenomen.

  http://apod.nasa.gov/apod/ap130130.html

  http://apod.nasa.gov/apod/ap140907.html

 3. Hoe kan dit blog nou ineens op 8 september om 23:59 geplaatst zijn? Ik had het ’s nachts op 9 september om 01:59 gepost, nadat ik mijn filmpje op YouTube geupload had (9 september 01:07 staat er op YouTube)
  Met andere woorden, het blog was er eerder dan de rest 😀 Raar

  • Olaf van Kooten zegt

   Ja dat gebeurd wel eens, dat artikelen na een kleine edit van datum veranderen. Gebeurde eerst heel vaak, na de laatste updates van wordpress bijna niet meer. Maar als het toch gebeurt, dan is het altijd als ik een edit doe, en alleen maar bij m’n vaste pc, nooit bij m’n laptop. Da’s dezelfde pc waar vandaan AB al twee keer gehackt is. Erg vreemd en erg irritant. Normaal niet zo’n probleem, maar heel soms staat een artikel ineens wéken eerder.

   Anyway, ik heb jouw artikel eerder deze avond pas gelinkt naar nujij en facebook, dus laat ‘m nu maar staan, anders kloppen die links weer niet.

   • Als ik in de geschiedenis duik (pc) dan krijg ik: Niet gevonden, error 404
    De pagina waar je naar zoekt bestaat niet meer. Misschien kun je vinden wat je zoekt via het menu of mogelijk met onderstaande informatie.

    Maakt verder niet uit Olaf. Gelukkig staat de juiste Supermaan datum 09-09-2014 in mijn filmpje. Ik heb wel vaker het idee dat ik zomaar een paar uur tijd kwijt ben (gekheid, maar toch) 😉

Speak Your Mind

*