28 september 2023

De Supermaan bij de Dordtse Grote Kerk

Deze avond en nacht is het Supermaan, een combinatie van Volle Maan (om 03.38 uur om precies te zijn) en de maan in het perigeum van zijn baan, hij staat circa 359.181 km van de Aarde. Door die combi lijkt de maan zo’n 7% groter en circa 13% helderder dan gemiddeld. Een prima gelegenheid om ‘m te fotograferen in de buurt van een object aan de horizon. Ik was vanavond in Zwijndrecht en daarvandaan heb je een mooi uitzicht over de Oude Maas naar Dordrecht. Daar aan de overkant is een pracht van een kerk te zien. Eigenlijk heet ’t de Onze Lieve Vrouwekerk, maar iedereen spreekt van de Grote Kerk van Dordrecht. Getooid met mijn Samsung Galaxy K Zoom, een mobiele smartphone-camera. waar ik dit weekend al de maan en de zon mee heb gefotografeerd, heb ik het tafereel van Supermaan en Grote Kerk van Dordrecht vastgelegd. Het was rondom de maan nogal nevelig en daarom lastig scherp te stellen, maar al met al heeft het wel enkele leuke foto’s opgeleverd. Dubbelklikken om ze te versupermaneriseren.

Share

Comments

 1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Die Arie heeft het astrofotografie-virus aardig te pakken hoor 😛 Zou het besmettelijk zijn? Dat ik na onze astromeeting ook ineens een telescoop ga aanschaffen om bij nacht en ontij naar boven te turen? Denk dat m’n vrienden me niet meer terug herkennen 😀

  P.S. Ik ken de Kerk goed. Ik heb zes jaar in Zwijndrecht gewoond, aan de Maasboulevard, en in m’n kindertijd was de Toren van Dordt de enige klok die ik nodig had 😉 #nostalgie

  • Nou, wees maar niet bang hoor. Zodra ’t buiten koud wordt kruip ik weer in mijn schulp en blijf ik lekker binnen. Nou ben ik die gadget even aan ’t uit proberen, maar da’s op een gegeven moment ook gesneden koek en daarmee is de lol er af. Wees maar niet bang hoor, het is niet besmettelijk. 😀

 2. Ik ga vannacht filmen 😉 Mijn intro is al gemaakt.

 3. Samsung Nederland zegt

  Leuk om te horen dat u zo tevreden bent met ons product! Heeft u wellicht interesse om een recensie te schrijven voor de Galaxy K Zoom? Uw mening is waardevol voor ons!

  Bij ons op het kantoor in Delft zitten trouwens meerdere lezers van uw uitstekende en leerzame weblog 🙂

  • Kijk, da’s nou leuk om te horen eh… lezen dat jullie bij Samsung NL ook de Astroblogs lezen – goede keuze hoor, die naam ‘Galaxy…’. 🙂 De volgende keer als ik op de A13 langs jullie kantoor rij zal ik zwaaien, OK? Wat die recensie betreft. Eh… ik ben geen smartphonoloog, dus over AMOLED schermen, hexacore processors en Touchwiz moet je mij niet vragen. Maar als vanuit astronomische optiek gezien wil ik die K Zoom wel een keertje recenseren hoor. Misschien handig om mij daar even over te mailen (adrianusv at gmail punt com).

 4. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Voor de Vlaamse lezers: Dordt is een algemene verkorting van Dordrecht en de Oude Maas waarover gesproken wordt behoorde tot de 13de eeuw tot de mondingen van de Maas. Toen de Maas bij Rijswijk overstroomde, was de beneden Maas afgesloten van de rivier, omdat deze voortaan bij Woudrichem samenstroomde met de Waal om de Merwede te vormen. Na de St. Elizabethsvloed (14de eeuw) werd een groot gedeelte van het gebied van de beneden Maas veranderd in een grote watervlakte, wat later de Biesbosch zou worden. De Oude Maas werd toen een brede zee-arm, en nog veel later een belangrijke mondingsarm van de Rijn. Weten jullie dat ook weer 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: