27 september 2023

Jupitermaan Europa lijkt geologisch gezien op de aarde

In dit gebied zou zich volgens de onderzoekers een subductiezone moeten bevinden. Credit: NASA/Nature/McMillan Publishers

Uit metingen die zijn verricht door de Galileo-ruimtesonde (1995-2003) is gebleken dat het oppervlak van de Jupitermaan Europa verdeeld is in afzonderlijke platen – net als bij de aarde. Europa is iets kleiner dan onze maan en heeft één van de jongste oppervlakken in het zonnestelsel – een teken dat de korst van Europa heel snel gerecycled wordt.Door goed te kijken naar de foto’s hebben wetenschappers een gebied ontdekt waarin een stuk oppervlak “verdwijnt” langs de grens tussen twee ijsplaten – vermoedelijk het gevolg van de ene ijsplaat die onder de andere duikt. Iets soortgelijks gebeurd ook op aarde, in de buurt van zogenaamde subductie-zones. Hier duikt de ene plaat onder de andere, om vervolgens in het binnenste van de aarde te worden vernietigd (lees: gesmolten). Op andere plaatsen wordt dan weer nieuwe aardkorst aangemaakt, zodat het totale oppervlak van de aarde gelijk blijft.

Plaattektoniek op aarde: subductiezones.

Schijnbaar gebeurd op Europa iets soortgelijks en dat betekent dat chemische stoffen, voedingsstoffen en mogelijk ook levende wezens vanuit de ondergrondse oceaan van Europa aan het oppervlak terecht kunnen komen. Volgens de onderzoekers lijk het erop dat “de ijskorst van Europa een breekbare en mobiele bovenlaag heeft, die drijft boven een convectielaag van warmer ijs”. Dat betekent dat Europa, naast de aarde, de enige bekende wereld is met plaattektoniek. Bron: Nature.

Share

Comments

  1. Johan+Schouten zegt

    Hebben deze subsuctie-zones iets te maken met de geisers op Europa?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: