26 februari 2024

Nicaragua getroffen door kleine meteoriet

Dan nu een bericht van onze Vlaamse partners van SpacePage. Afgelopen weekend zijn de inwoners van de Nicaraguaanse hoofdstad Managua opgeschrikt door een krachtige explosie die wellicht werd veroorzaakt door een inslag van een kleine meteoriet. Aangezien de meteoriet neerkwam in een bosachtig gebied vielen er geen slachtoffers en bleef de materiële schade beperkt.De inslag zou zich op zaterdag 6 september 2014 hebben voorgedaan omstreeks 23u00 plaatselijke tijd. Omwonenden van de internationale luchthaven van Managua hoorden een bijzonder luide knal waarna een 5,5 meter diepe inslagkrater werd ontdekt met een diameter van twaalf meter in de buurt van de luchthaven. Of de meteoriet bij de inslag helemaal werd verpulverd, is nog niet zeker. Zo zouden er zich nog brokstukken kunnen bevinden in de aardbodem.Ondertussen beseft men in Nicaragua goed dat men zich heel gelukkig mag prijzen. Indien de ruimterots zou zijn terechtgekomen in de hoofdstad zelf, waar meer dan een miljoen mensen wonen, zou dit catastrofale gevolgen hebben gehad. Het is trouwens niet de eerste keer dat Nicaragua werd getroffen door een meteoriet. Zo kwam in 1997 ook al een ruimterots neer in het Zuid-Amerikaanse land.

Het Nicaraguaanse leger onderzoekt de inslagkrater. Credit: German Miranda.

Ondertussen vermoeden sommige astronomen dat de meteoriet, die afgelopen weekend neerkwam in Nicaragua, een afgebroken brokstuk zou kunnen zijn van de planetoïde 2014 RC die afgelopen weekend langs de Aarde is gevlogen. Deze planetoïde, die de omvang heeft van een huis, vloog op zondag 7 september op een afstand van 40 000 kilometer langs de Aarde. Bron: SpacePage.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Bij mij was ook al het vermoeden gerezen, dat deze kleine meteoriet iets te maken heeft met Pitbull 2014 RC die gisteren voorbij raasde. Hetzelfde gebeurde anderhalf jaar geleden, op 15 februari 2013, toen we ook met een aardscheerder te maken hadden en op dezelfde dag Rusland werd getroffen door een meteoriet. Ik denk, dat we dit in de toekomst nog wel vaker gaan meemaken, een aardscheerder en één of meerdere kleine meteoriet inslagen.

Speak Your Mind

*