16 april 2024

Philae maakt “selfie”

Credit: ESA/Rosetta/Philae/CIVA


Ruimtesondes die selfies maken: dat is altijd een visueel feest en dat is bij de Philae-lander (aan boord van de kometensonde Rosetta) niet anders. Hoewel Philae nog altijd verbonden is aan Rosetta, heeft de minisonde voor het eerst z’n eigen camera gericht op de komeet. Je ziet heel goed de 14-meter lange zonnepanelen, die het zonlicht weerkaatsen, terwijl de komeeet 67P Churyumov-Gerasimenko op de achtergrond zichtbaar is.

De opname is op 7 september gemaakt met Philae’s CIVA-instrument (Comet nucleus Infrared and Visible Analyser), op een afstand van 50 kilometer vanaf de komeet. Momenteel wordt bepaald wat de meest geschikte landingslocatie voor Philae zal zijn. Ergens in november zal Philae zich ontkoppelen van het “moederschip” Rosetta, om vervolgens een zachte landing te maken aan het oppervlak van de komeet – de eerste ooit.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. Rare vraag misschien, maar hoe kan het dat de komeet van onderen verlicht is, maar de zonnepanelen van boven? Gebruikt de camera een flitser?

  2. Marco, da’s helemaal geen rare vraag hoor. Het is juist een terechte vraag. Op de website van Rosetta wordt het eigenlijk verklapt: het is niet één foto, maar twee foto’s gecombineerd, beiden met verschillende belichtingstijden. Het wordt als volgt uitgelegd: “For those of you interested in some additional technical details, the two images combined to make this “HDR” version were both 10-bit raw images from one of the seven cameras in CIVA-P, with integration times of 128 milliseconds and 1549 milliseconds.
    These were combined using the LR/Enfuse plug-in in Lightroom, with some additional tweaking of the overall balance afterwards.
    Even with the longer integration time, the scene was very dark and, apart from the saturated highlights (which were then filled in by the short exposure), most of the image was down in the lowest few bits. That explains why there’s some slight banding in places, particularly in the lens flare around the stem of the solar array.
    Keep in mind, by the way, that you’re seeing the backside of the array, not the side with the solar panels themselves.”
    . Zie: http://blogs.esa.int/rosetta/2014/09/10/rosetta-and-philae-snap-selfie-at-comet/

Speak Your Mind

*