21 september 2023

Hete jupiters’ brengen sterren aan het wankelen

Artist’s impression van een hete Jupiter (rechtsonder), een planeet die op geringe afstand om zijn moederster cirkelt. (Credit: Sterrewacht Leiden).

Hete Jupiters [1]grote, gasrijke planeten buiten ons zonnestelsel die op zeer korte afstand van hun moederster staan kunnen hun moedersterren aan het schommelen brengen, zo blijkt uit onderzoek. Toen twintig jaar geleden de eerste exoplaneten werden ontdekt, waren dat planeten van het kaliber Jupiter. Verrassend genoeg bleken veel van deze planeten op geringe afstand om hun moederster te draaien (vandaar ‘hete jupiters’). Recente waarnemingen hebben laten zien dat de rotatie-assen van sterren waar hete jupiters omheen draaien soms heel schuin op het baanvlak van deze planeten staan. Dat lijkt vreemd, omdat zelfs de zwaarste planeten doorgaans minstens duizend keer zo weinig massa bevatten als hun moederster: veel te weinig om de stand van de ster te beïnvloeden. In ons zonnestelsel staat de rotatie-as van de zon dan ook vrijwel loodrecht op het vlak waarin de planeten op de zon draaien. Maar anders dan veel andere sterren is onze zon solitair: ze heeft geen andere ster als begeleider. De zwaartekrachtsinvloed van zo’n begeleidende ster zorgt ervoor dat een Jupiterachtige planeet in een steeds krappere baan om zijn moederster gaat draaien. Uit computersimulaties van astronomen van de Cornell University blijkt dat de rotatie-as van de ster ten gevolge van het dichterbij komen van de planeet een precessiebeweging gaat maken. Anders gezegd: de ster begint te wankelen als een ronddraaiende tol die niet precies rechtop staat.

Credit: Cornell Univ.

Bron: Astronomie.nl.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 grote, gasrijke planeten buiten ons zonnestelsel die op zeer korte afstand van hun moederster staan

Comments

  1. Gezien in een ander blog ook op een taalfout werd gewezen zal ik het nu dan ook maar hier doen, ondanks dat het me aan iets leuks herinnert 🙂 . Het artikel begint direct met ‘Hete Hupiters’ wat natuurlijk ‘Hete jupiters’ moet zijn, tenzij je het wilt schrijven zoals mij nichtje van net 2 het zou zeggen gezien ze bepaalde klanken nog niet uit kan spreken, ik ben namelijk nog huhie/hudie ipv rudie 🙂

  2. Bedankt. We hebben het aangepast. We doen als team echt ons best om elkaars blogs allemaal te lezen en waar nodig taalfouten aan te passen, maar ook al zijn we bijna dagelijks on line, er glipt helaas wel eens een blog tussendoor.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: