24 juli 2024

Nieuwe Melkwegcatalogus bevat 219 miljoen sterren

small section of IPHAS map

Een klein gedeelte van de volledige kaart. Klik voor een volledige versie.

Astronomen hebben een nieuwe catalogus gepubliceerd van het noordelijke gedeelte van ons melkwegstelsel, waarin maar liefst 219 miljoen afzonderlijke sterren zijn ge

Share

Comments

  1. 219 miljoen sterren blijft natuurlijk wel een hoop, maar mis je niet een hoop sterren die niet zichtbaar waren in het zichtbare licht? Had je deze catalogus bijvoorbeeld niet moeten combineren met een infra-rood waarneming om de catalogus completer te krijgen. Of valt dit allemaal wel mee? 🙂

    • Olaf van Kooten zegt

      Ja daar heb je wel een punt. Al geeft een H-alpha filter wel ook veel info over nevels e.d. die bij deze survey consequent zijn meegenomen. Maar ja, 10 jaar onderzoek met een dedicated ir-telescoop is onbetaalbaar.

  2. Jeroen van der Oord zegt

    Ik ga eens in die catalogus kijken. Genoeg te leren…..

Speak Your Mind

*