25 juli 2024

Sterkte elektromagnetische wisselwerking laatste tien miljard jaar onveranderd

Credit: Swinburne Univ.

Door met de drie krachtigste optische telescopen op aarde te kijken naar een ver verwijderde quasar zijn sterrenkundigen er in geslaagd om aanwijzingen te vinden dat de sterkte van de elektromagnetische wisselwerking de afgelopen tien miljard jaar niet is veranderd. Zo’n quasar is een sterrenstelsel, waar zich in de kern een zeer actief superzwaar zwart gat bevindt. Met de Very Large Telescope in Chili, het W.M Keck Observatorium en de Subaru Telescoop, beiden op Hawaï, keek men naar de quasar genaamd HS 1549+1919. Het licht daarvan passeert onderweg naar de aarde drie sterrenstelsels, eentje op tien, eentje op negen en eentje op acht miljard lichtjaar afstand. De sterrenstelsels absorberen licht van de quasar en dat leidt tot donkere absorptielijnen in het spectrum van de quasar, die als een soort van barcode door sterrenkundigen gebruikt kunnen worden om informatie uit te halen. Tyler Evans (Universiteit van Swinburne) en zijn team konden uit die informatie afleiden dat de sterkte van de elektromagnetische wisselwerking de laatste tien miljard jaar niet veranderd is, binnen een marge van enkele delen per miljoen. Hier het vakartikel over de waarnemingen aan de quasar. Bron: Swinburne.

Share

Comments

 1. Rob+Heusdens zegt

  Wat is “sterke electromagnetische wisselwerking”? Ik ken wel de “sterke nucleaire wisselwerking” die atoomkerne bijelkaar houdt. Of bedoeld men de geunificeerde kracht van electromagnetisch + nucleair zwak + nucleair sterk?

 2. Goed lezen is ook een hele kunst. Er wordt niet gesproken van de sterke elektromagnetische wisselwerking, maar van de sterkte van de elektromagnetische wisselwerking. Klein, maar essentiëel verschil.

 3. @Rob
  Het gaat over de fijnstructuur constante(staat in link naar vakartikel), wat de sterkte van de elektromagnetische wisselwerking bepaalt.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Fijnstructuurconstante

 4. Rob+Heusdens zegt

  Sorry. Had de bril niet op.

Speak Your Mind

*