10 december 2019

Planeet laat moederster ouder lijken

WASP-18

Een planeet kan ervoor zorgen dat een ster er veel ouder uitziet, zo blijkt uit onderzoek. Het tweetal in kwestie staan bekend als WASP-18 en WASP-18b en staan op een afstand van 330 lichtjaar vanaf de aarde. WASP-18b heeft een massa van 10 Jupiters en draait in slechts 23 aardse uren rondom z’n moederster. Dat betekent dat de planeet duidelijk behoort tot de categorie der Hete Jupiters – sterker nog, veel heter kun je ze niet krijgen.

Maar wat is er aan de hand? Wel, metingen en modellen hebben uitgewezen dat WASP-18 tussen de 500 miljoen en 2 miljard jaar oud moet zijn. Dat lijkt oud, maar WASP-18 is in vergelijking met de zon nog een tiener. Nu hebben jongere sterren de neiging om behoorlijk actief te zijn, met krachtiger magnetische velden en uitbarstingen dan de zon. Hierbij wordt veel r

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.