28 maart 2024

Massieve spiraalstelsels groeien vooral door het opslokken van buren

Credit: Professor Simon Driver and Dr Aaron Robotham, ICRAR.

Massieve spiraalstelsels blijken vaak nauwelijks nog zelf nieuwe sterren te maken, maar groeien in plaats daarvan door het aantrekken van gasrijke dwergstelsels, zo blijkt uit onderzoek. Men heeft hiertoe gekeken naar 22.000 sterrenstelsels en hoewel de kleinere exemplaren heel effectief hun gas omzetten in sterren, blijken de grotere exemplaren daar veel meer moeite mee te hebben. Toch groeien dit soort stelsels nog altijd, maar vooral door middel van het opslokken van kleinere exemplaren.

Dit blijkt ook voor de Melkweg te gelden: ons sterrenstelsel produceert niet veel nieuwe sterren en bevindt zich precies op het omslagpunt. Momenteel is de Melkweg twee kleine dwergstelsels aan het opslokken, en over een paar miljard jaar zijn de beide Magelhaanse Wolken aan de beurt. Deze gasrijke stelsels zullen de Melkweg een enorme boost geven, voordat wij zelf weer opgeslokt worden door onze grotere buurman Andromeda.

Bron: International Centre for Radio Astronomy Research

Share

Comments

  1. evandijken zegt

    Hier lees ik iets dat ik niet wist: Momenteel slokt ons Melkwegstelsel TWEE ministelsels op.
    Kan iemand mij vertellen 1) hoe deze twee stelsels heten, 2) wáár ongeveer in het melkwegstelsel dat gebeurd ( bij ons in de buurt, in een zij-arm dus, 3) hoe lang dat al bezig is enz. enz. Kortom wie kan er wat meer over vertellen?

    Bedankt alvast.
    Eric

  2. evandijken zegt

    Heel erg bedankt. Ik leer telkens weer op deze site…
    Nogmaals bedankt!

    Eric

Speak Your Mind

*