19 april 2024

Fascinerend, zo’n fallstreak hole

fallstreakhole

Ik weet niet of er ook een gewoon Nederlands woord voor bestaat, maar de fallstreak hole is een bijzonder weerkundig fenomeen. Ik zag zojuist deze tweet langskomen van @DanielGennaoui met een prachtige foto van zo’n fallstreak hole, die ook wel een skypunch wordt genoemd. Even wat info over zo’n fallstreak hole van Wikipedia gepluk: Het is grote cirkelvormige of elliptische opening, die kan voorkomen in cirrocumulus of altocumuluswolken. Dergelijke gaten worden gevormd wanneer de watertemperatuur in de wolken onder het vriespunt is, maar het water nog niet bevroren is wegens het ontbreken van deeltjes waarop ijskiemvorming plaatsvindt. Als ijskristallen zich dan gaan vormen, zal dit een domino-effect geven, als gevolg van het Wegener-Bergeron-Findeisen-proces, waardoor de waterdruppels rond de kristallen verdampen en er een groot, vaak rond, gat in de wolk komt. Soms vormen die ijskristallen zich als een vliegtuig passeert en dan noemt men het een ‘pilotengat’. Door hun zeldzaamheid en ongewone verschijningsvorm, maar ook door de zeer weinige aandacht in de media, worden fallstreak holes vaak verward met of toegeschreven aan onge

Share

Comments

  1. [IMG]http://i62.tinypic.com/2h7m0b6.jpg[/IMG]

    Is dit ook zo’n fallstreak hole??

Speak Your Mind

*