28 november 2023

Wat wij nog niet ontdekt hebben

Het sturen van een ruimtesonde om te ontdekken of er leven op Europa en Enceladus is? Goed idee. Het gebruik van de James Webb Space Telescoop om exoplaneten te ontdekken waar leven mogelijk zou kunnen zijn? Geweldig idee. Het gebruik van SETI om buitenaardse radiosignalen op te vangen? Nog een beter idee.
Maar dit zijn allemaal langetermijnprojecten. Wat er wel of niet ontdekt gaat worden, het is onzeker.
Het goede nieuws is dat we hier op onze eigen aarde compleet nieuwe ecosystemen zullen ontdekken. We kunnen nog steeds gebieden onderzoeken waar niemand eerder ooit geweest is.

1 De mysterieuze ondergrondse Superoceaan
Tot nu toe hebben we ongeveer 0,4% van de totale massa van de Aarde verkend. Dat zijn wellicht de meest interessante 0,4%, maar het blijft een feit, dat bijna alles wat we verder zouden kunnen vinden op aarde onder ons is.
Dit betekent, dat wij eigenlijk nooit dichtbij het grootste ecosysteem op aarde geweest zijn. Geologen raken steeds meer overtuigd, dat er een enorme oceaan, groter dan al het aardse oppervlaktewater bij elkaar, zich onder ons bevindt. Het is niet onrealistisch, dat er mogelijk zelfs intelligent leven aanwezig kan zijn. Een nog niet ontdekt ondergronds ecosysteem, groter dan de zeeën van Europa en Enceladus samen.
Het probleem is echter, dat het in sommige opzichten makkelijker is te reizen door de ruimte dan door massief rotsgesteente.
De komende tien jaar zal het Japanse schip Chikyu door de oceaanbodem gaan boren om ons zo toegang te geven voor onderzoek. Dit is slechts een eerste stap voor het verkennen van de overige 99,6% van de Aarde. Dat gebied is net zo vreemd voor ons als een oppervlak van een nieuwe wereld.

2 De bovenste atmosfeer
In september 2013 vloog de Britse moleculair bioloog Milton Wainwright op grote hoogte in een ballon over Engeland. Hij vond iets wat hij niet had verwacht te zien…algen. Zwevende algen op 17 mijl boven het aardoppervlak. We weten niet zeker hoe dat daar komt. Zolang er nog geen vast bewijs is, hoeven de algen niet de enige levensvormen daar te zijn.

3 De oceaanbodem
Een nauwkeurige statistiek, (die vaak geciteerd is) geeft aan dat minder dan 5% van de oceaanbodem is onderzocht. Dat kun je op twee manieren bekijken: de ene manier is alsof de oceaan een aquarium is. De andere manier is de oceaanbodem te bekijken alsof het land is. We zouden dan beseffen dat 95% nog niet in kaart is gebracht. Stel dat we 5% van een continent in kaart gebracht hebben, wat weten we dan eigenlijk?
De Aarde bestaat voor slechts 29% uit land. We weten niet wat we zullen vinden op de diepste diepten, maar wat we al hebben gezien suggereert, dat een groot deel daarvan echt freaking raar is

4 De bevroren wereld
Door de wereldwijde klimaatverandering, door ontdooiing, zijn verse mammoeten, levende megavirussen en gemummificeerde lichamen van soldaten uit de eerste wereldoorlog ontdekt. Als dit proces doorgaat, zullen er ongetwijfeld nieuwe en zeer oude vormen van leven ontdekt worden, die bewaard gebleven zijn onder de ijslaag. (Ervan uitgaande dat wij door dit opwarmingsproces niet eerder het loodje leggen) Het zal voor wetenschappers nog een uitdaging worden om deze oude, goed geconserveerde resten te bestuderen voordat ze in verval gaan.

5 Onze eigen lichamen
In een bepaald opzicht is ieder van ons een soort wandelende planeet vol met diverse microbiële ecosystemen van een onvoorstelbare complexiteit. En er zijn meer dan zeven miljard mensen. Het is bekend, dat ons lichaam vol met bacteriën zit. De hoeveelheid bacteriën in je lichaam weegt ongeveer net zo veel als je hoofd. Het Human Microbiome Project heeft stappen gezet door het catalogiseren van hen. Nu hebben de wetenschappers ontdekt, dat er aanwijzingen zijn van een nog niet ontdekt ecosysteem van bacteriënetende virussen die zich voeden met onze bacteriële flora. Deze ontdekking zal vast de laatste niet zijn.

Terwijl we op Mars zoeken naar bewijs van oude microben, zijn we nog steeds bezig om nieuwe dingen te ontdekken over de microben die in onze poriën en tussen onze tanden leven. Terwijl we de oceanen van Enceladus en Europa ontdekken zijn we nog maar net begonnen met het verkennen van onze eigen oceanen en het onbekende gebied daaronder. Terwijl wij de ruimte verkennen, op zoek naar exoplaneten waar leven mogelijk zou kunnen zijn, is onze eigen atmosfeer mysterieus genoeg.
Het is een spannende tijd om een astronoom te zijn, zonder twijfel, maar het is ook een spannende tijd om meer over onze eigen planeet te ontdekken en de wezens met wie we het delen. Om alles in kaart te brengen voor onze vooruitgang is er dus nog veel werk aan de winkel.

Mysterious Universe

 

Share

Comments

 1. de tuinman zegt

  pssssssst monique, de petbul is weer uit z’n kennel,
  je moest maar snel met bewijzen komen.

  • 😀 Ik ben alleen de boodschapper, tuinman. Ben wel nieuwsgierig wat ze daar allemaal beneden gaan vinden. Ze zullen ook een flinke boor aan boord hebben. Wel spannend, doet me denken aan de film Pacific Rim.

 2. Waarom loopt er een beestje onder de bron die ik maar niet dood kan slaan? 🙂

  Over nummer 5, de bacterie etende virussen, oftewel bacteriofagen, worden soms gezien als de anti-biotica van de toekomst. Ze moeten alleen nog genetisch gemanipuleerd worden om bepaalde bacterieën aan te vallen.
  En ze zien er gewoon cool uit: http://tsjok45.files.wordpress.com/2013/06/05ion.jpg

  Ook zijn er bacterieën op en in ons lichaam die anti-bacteriële stoffen aanmaken, soms denk ik wel eens dat ze die een handje moeten helpen in de evolutie om bepaalde anti-bacterieële stoffen aan te laten maken voor bacterieën die immuun worden voor de hedendaagse anti-biotica.

 3. Uh oh…zit ie nou weer daar O_O 😀 Zo klein en toch niet onopgemerkt. Die afbeelding is idd cool om te zien. Is het écht echt Rudie?

 4. Mooi, boeiend en zo heel erg waar blogje,Monique….maarre…waarom toch die doodenge (te) veelpotige “creepy crawly” losgelaten aan het eind….aarrgghh…schrok me een puist…enne…dat wordt dus nu een rusteloos nachtje enge spinnetjes tellen in plaats van lieve schaapjezz…zucht!!

  • Hoi Jan, dank je. Ik kijk ervan op dat we nog zoveel moeten ontdekken. Dat stukje ongedierte onderaan kwam spontaan bij mij op. Misschien bij de gedachte aan viezige beestjes onder de grond, algen in de lucht, creepy beestjes op de oceaanbodem, levende megavirussen, om nog maar te zwijgen over het feit dat we zelf een hoeveelheid bacteriën meesjouwen wat net zoveel weegt als je hoofd.
   Best veel toch want wat weegt zo’n bacterie nou? 😀

   @Rudie – Grappig die oude opname. In december 2013 had Ron Schutte (Ronnie) nog een gastoptreden met datzelfde lied bij The Kik & gasten in het oude Luxor (was een leuke avond) Die YouTube beelden zijn echt oud zeg. Dat was volgens mij in het programma ‘Op Losse Groeven’. Zo aan de tracking te zien (onder en boven), is het programma destijds van tv opgenomen met een van de eerste videorecorders die toen in die tijd verkocht werden 😛

 5. Bacterieën zitten overal op en in ons, we kunnen niet zonder! Zo helpen ze mee tegen indringers en het verteren van ons voedsel.
  Op onze huid zitten al zo’n 1000 verschillende bacterieën, waar de droogste plekken zoals je polsen de meeste diversiteit vertonen en nate plekken zoals je oksels de meeste in aantal.
  Zie oa: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1189512/Home-1-000-bacteria-Study-reveals-incredible-range-microbes-thrive-skin.html
  Ook in de darmflora kunnen enkele honderden tot ook wel 1000 verschillende bacterieën leven. Dit verschilt per persoon en kan tevens afhankelijk zijn van wat je allemaal eet.
  Zie oa: http://www.nature.com/ajgsup/journal/v1/n1/full/ajgsup20121a.html
  Al deze bacterieën zijn belangrijk voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.

  Het begint al als je geboren wordt. Kinderen die op de normale manier geboren worden krijgen van de baarmoeder en vagina al bacterieën mee. Ook in borstvoeding zitten de nodige goede bacterieën. Beide schijnen belangrijk te zijn voor het kind, zowel na de geboorte, maar schijnt zelfs een levenslang goed effect te kunnen hebben.
  http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2010/06/23/babys-first-bacteria-depend-on-route-of-delivery/
  http://healthland.time.com/2013/02/12/the-connection-between-dirty-diapers-and-childhood-health/
  Zo is alles rond je baby desinfecteren om alles goed schoon te houden niet slim en kan zelfs leiden tot bv allergieën en of een zwak immuunsysteem.

  Verder is menselijke lichamelijke interactie ook goed, zo worden bacterieën uitgewisseld. Bijvoorbeeld iemand de hand schudden kan voordelige effecten hebben. Tuurlijk zijn er uitzonderingen of gevallen dat je geen lichamelijk interactie wil of mag hebben, bv bij ziekten.

  Anti-biotica en desinfecterende middels zijn soms nodig, maar als het niet nodig is is het beter om ze niet te gebruiken. Beide doden bacterieën die je nodig kan hebben.
  Zo kan anti-biotica die niet alleen de ziekteverwekkende bacterie doden, maar ook goede bacterieën. Allergieën kunnen soms hierdoor onstaan. Ook kunnen ze bacterieën in de darmflora doden waarna je last van je spijsvertering kan krijgen, of in het ergste geval een voedsel intolerantie of allergie. Ook kan overgewicht veroorzaakt worden door het ontbreken van bepaalde darmbacterieën.
  Zo is er al eens een poeptransplantatie gedaan. Door (zwaar) anti-biotica gebruik kunnen personen vatbaar worden voor normaal onschuldige bacterieën welke dan opeens levensbedreigend kunnen worden. Door een beetje poep van een gezond en speciaal geselecteerd familielid door een sonde in te brengen kunnen weer de nodige goede bacterieën in de darmflora gebracht worden, http://en.wikipedia.org/wiki/Fecal_bacteriotherapy . Gelukkig is het ook mogelijke de benodigde bacterieën uit de ontlasting van een gezonde familielid te cultiveren en middels een middeltje binnen te krijgen 🙂

  Voor sommige klinkt het vies al die bacterieën op en in je lijf, maar je kan niet zonder! Een woning heeft zelfs een ‘vingerafdruk’ van bacterieën van de bewoners.
  http://www.princegeorgecitizen.com/life/health/study-finds-when-people-move-their-bacterial-fingerprint-rapidly-takes-over-new-home-1.1332841
  Overal waar je komt laat je bacterieën achter en neem je bacterieën op.

  • Het is mij bekend dat we beter een goede samenwerking met bacteriën hebben.
   Citaat:’Het begint al als je geboren wordt‘ en ‘Ook in borstvoeding zitten de nodige goede bacterieën. Beide schijnen belangrijk te zijn voor het kind, zowel na de geboorte, maar schijnt zelfs een levenslang goed effect te kunnen hebben

   Mijn inmiddels 3 volwassen zonen zijn vroeger thuis op bed geboren en ik heb nooit borstvoeding gegeven. (Mijn borsten zie ik niet als voedselbron, te veel gedoe 😛 )
   Borstvoeding met goede bacteriën of niet….ik heb toch 3 mooie sterke slimme zonen (hihi) Later alle drie naar de universiteit (2 Erasmus en 1 TU Delft) en alle drie nog steeds enorm sportief.
   Dus… er is nog hoop voor moeders die geen borstvoeding met goede bacteriën geven 😀 Flesje Frisolac is ook goed.

   Waar de meeste bacteriën op zitten:
   1. Toetsenbord
   Een Brits onderzoek onderstreepte in 2008 dat op en in een toetsenbord gemiddeld 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Volgens de onderzoekers ontstaat de vervuiling van de toetsenborden door eten bij de computer. En door met ongewassen handen na toiletbezoek weer achter de computer te gaan zitten.

   2. Tandenborstel
   Omdat een tandenborstel meestal in een warme omgeving (de badkamer) staat, kunnen bacteriën er prima gedijen. Bovendien staan tandenborstels vaak in een beker naast elkaar, zodat kwalijke ‘kruisbestuivingen’ schering en inslag zijn.

   3. Handdroger
   De warme lucht uit heteluchtdrogers is de perfecte verspreider voor bacteriën en virussen. Velen geloven dat de warme lucht kiemen juist doodt. Helaas, de lucht is daar niet warm genoeg voor.

   4. Make-upspullen
   Bacteriën kunnen perfect overleven in make-upspullen, zoals bijvoorbeeld mascara. Vooral gevaarlijk omdat deze spullen in de meeste gevallen in rechtstreeks contact komen met het oog. Dit kan leiden tot ernstige infecties.

   5. Mobieltje
   Ook de mobiele telefoon is een broeihaard van bacteriën, zoals stafylokokken. Besmetting wordt bevorderd doordat de gsm vaak in contact komt met de mond.

   6. Beddengoed
   Je beddengoed is een paradijs voor mijten, bacteriën en virussen. Kussenslopen, dekens of dekbedden moeten daarom regelmatig verschoond en gelucht worden. Maar… ook het matras en de kussens kun je het beste regelmatig (chemisch) laten reinigen.

   7. Slippers
   Uit Amerikaans onderzoek bleek dat er na vier dagen rondlopen in New York zo’n 18.000 bacteriën op de slippers zaten. Na drie maanden bevat 93 procent van de slippers bacteriën van uitwerpselen en 20 procent de E. coli bacterie. De meeste bacteriën zijn overigens onschuldig.

   8. Afstandsbediening
   Onderzoek wees al uit dat de afstandsbediening in hotels zowat de grootste bron van infecties is. Dit toestel wordt namelijk zelden gereinigd. Maar ook thuis zijn op de afstandsbediening genoeg ziekteverwekkers te vinden.

   http://www.gezondheidsnet.nl/bacterien/hier-zitten-de-meeste-bacterien-op

 6. Gralgrathor zegt

  1. Nee. Geen oceaan. Wel massa’s water, wellicht evenveel als of zelfs meer dan in de Grote Oceaan, maar het betreft hier voornamelijk water opgelost in (semi-vloeibare) rots en kristal. Interessante prospecten voor kennis omtrent ontstaan van de Aarde, maar niet misrepresenteren. Gouden ster voor Pearson et al, Nature 2014, schop tegen de schenen voor “Mysterious Universe”.

  2. Algen, schmalgen. Het is op zijn minst reeds 10 jaar bekend dat er op grote hoogte (20+km) micro-organismen voorkomen. Kan wellicht nog enige implicaties hebben voor onderzoek naar het bestaan en ontstaan van leven hier en elders, dus een zilveren sterretje voor D.Griffin, Aerobiologia 2004.

  3. De oceaanbodem is oninteressant, want de zon schijnt er niet en dus zul je er nooit meisjes in bikini tegenkomen. Goed, hier vallen nog ontdekkingen te doen, lessen te leren over geofysische mechanismes en biologische principes, dus van mij krijgen ze een gouden sterretje.

  4. Fossielen en bevroren resten. Okay. Voorlopig biedt dit ons niet meer dan het vooruitzicht op meer van hetzelfde, en misschien een paar tot nu toe onbekende vormen. Schouderophalen.

  5. Is interessant, omdat er nog genoeg fundamentele ontdekkingen te doen zijn op dat vlak. Negerzoen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: