3 maart 2024

Astronauten aangekomen bij ISS ondanks problemen met zonnepaneel Sojoez

lancering

Vannacht om 04.11 uur Nederlandse tijd is de Russische Sojoez TMA-14M capsule met aan boord de kosmonauten Alexander Samokutyaev en Elena Serova (beiden van Roscosmos) en astronaut Barry Wilmore (NASA) aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS, terwijl deze boven de Grote Oceaan vloog. Met de komst van Serova is het voor het eerst dat een kosmonaute aan boord is van het ISS. Zes uur voor de aankomst bij het ISS was de Sojoez gelanceerd vanaf Cosmodrome Baikonour in Kazachstan, donderdagavond om 22.25 uur om precies te zijn. Na de lancering bleek dat

Share

Comments

 1. de tuinman zegt

  naar aanleiding van deze passagiere//kosmonaute en van monique’s jongstleden opmerking inzake uitdijende kletsers enzo *_*over schillings blauwe ogen het volgende.:

  een jaar of twintig zo niet meer geleden was er een presentatie in Artis planetarium Amsterdam met als bijzondere gast dokter Polyakov van het destijds nog operationele Mir.

  ik vroeg hem hoe of het toch zat met die “buitenaardse” bevruchtingen van de dames kosmonauten.
  hij was er erg verlegen mee en wilde wel iets ( wat dan ook) uit de doeken doen maar werd hierin door een vertwijfelde ( ik meen mij dit stellig te herinneren) Schilling tot zijn zichtbare opluchting vanaf gebracht.

  in de pauze werd ik overigens door hem op mijn speciaal verzoek voorzien van zijn foto in vol ornaat met een op naam in het russisch gestelde opdracht.

  ik ben benieuwd hoe de dames-zaken er heden ten dagen voorstaan.

  • Ja hallo tuinman…blij dat jij mijn tuinman niet bent, je rukt alles uit z’n verband 😀 Grapjurk (gekheid)
   Uhm… twintig jaar geleden?

  • Is sex in de ruimte niet altijd een taboe onderwerp geweest?
   Maar zonder zwaartekracht wordt het allemaal wel een stukje lastiger 🙂

   http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_in_space
   http://www.space.com/11473-astronauts-sex-space-rumors.html
   http://urbanlegends.about.com/library/blsexinspace.htm

   • Ik vind het best interessant om te weten hoe dat zit bij vrouwen in de ruimte met hun maandelijks probleem. Slikken ze de pil of niet? Worden ze wel ongesteld? Is ‘het’ van slag omdat de tijd daar langzamer gaat? Is het heftiger? Jammer dat Govert (als het waar is) dat toen destijds afkapte. Als ik een astronaut zou zijn zou ik toch willen weten hoeveel tampons ik moest meenemen O_0 Ik denk dat de seksuele beleving praktisch hetzelfde is, behalve dat het door de omgeving wat meer opwindend is (hihi) 😉

    • Het absorberend vermogen van stoffen is in de ruimte anders, zie https://www.youtube.com/watch?v=MsHASky85cI hoe water geabsorbeerd wordt. Het lijkt mij dat tampons, hoe goed de reclame ze ook aanprijst, minder goed hun werk doen in de ruimte. Ik vermoed dat vrouwen dan beter niet ongesteld kunnen worden, dus zullen ze wel de pil slikken of een prikpil krijgen.
     Overigens gaat de tijd in de ruimte gewoon normaal, alleen in vergelijking met de aarde gaat het ietjes sneller omdat je minder onderhevig bent aan de aardse zwaartekracht. Tenzij de snelheid weer hoog genoeg is om de tijd op aarde sneller te laten gaan.. achja, relativistische effecten.
     Haha ja sex in de ruimte, ik denk dat je elkaar goed vast moet houden anders zweeft de vrouw na elke stoot door de ruimte. Het geeft de mannelijke (stoere) uitspraak ‘ik heb’er alle hoeken van de kamer laten zien’ wel een andere…uhm.. dimensie 🙂

     • Leuk filmpje Rudie, met die doek en dat water. Zou zo’n astronaut bij terugkomst op aarde de dingen per ongeluk uit z’n handen laten vallen, omdat hij dat zwevende zo gewend was? 😛

      Citaat:’ Het lijkt mij dat tampons, hoe goed de reclame ze ook aanprijst, minder goed hun werk doen in de ruimte.’

      – Het verschil is dat een tampon inwendig zit. Wat je ziet als je het eruit trekt is de vraag (bloeddruppels door de ruimte, of krijgt de tampon ineens een enorme volume?)
      Ik kan me wel voorstellen dat ze voor vrouwen een handige oplossing bedenken. Nadeel is, je weet dan niet precies wat voor werkelijke invloed de ruimte op het vrouwelijk ‘systeem’ met zich meebrengt. Dat zou voor verre toekomstige lange ruimtereizen wel handig zijn om te weten.

      Over de tijd in het ISS, André Kuipers is nu 5,4 milliseconden jonger. Je ziet het nauwelijks hoor 😀
      http://www.youtube.com/watch?v=dmpQUat-frM

      Seks in de ruimte. Ik denk ook dat je goed op schofthoogte vast moet pakken. Anders stoot de vrouw haar hoofd tegen de eerste de beste knoppenkast, haha hihi…auwww. Dan gaan ook nog eens de alarmbellen af 😛
      Het ruimtebed aan de wand lijkt me wat krap
      http://i.imgur.com/OXnoYMx.png

     • Ik merk dat het de hoogste tijd wordt eens een Astroblog te schrijven over het gebruik van tampons in de ruimte. ‘Tampons in Space!’ 😀

     • Quote Rudie : “Het absorberend vermogen van stoffen is in de ruimte anders, zie [filmpje] ”
      Quote Monique : ” (bloeddruppels door de ruimte…?) ”

      Nee, Rudie, het absorberende vermogen en het adsorberende vermogen van stoffen is in de ruimte net zo als in een zwaartekrachtsveld bij atmosferische omstandigheden.
      Wat het filmpje wel toont is waar het water blijft als het doekje wordt uitgewrongen. In een gravitatieveld valt het overtollige water naar beneden, bij gebrek aan gravitatie is de invloed van Vanderwaalskrachten ‘overheersend’ (En dat toont de film ! )

      Nou Monique, laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen expert ben in vrouw-fysiologie. Ik weet dat ook niet hoeveel vocht er uit een tampon (op aarde) na gebruik vrij komt. Of het in de ruimte plots veel meer is, lijkt me stug. Maar het zal toch altijd minder zijn, dan als iemand zijn blaas ledigt. En daar heeft men vast voldoende ervaring mee.
      De technieken die men gebruikt om te voorkomen dat urine-nevel zich door het ISS verspreidt, kan men vast ook bij andere mogelijke “druppelvormende bronnen” toepassen. 🙂

      Groet, Paul

  • Ik neem aan dat sommige vrouwelijke astronauten inmiddels erelid zijn van de ‘Mile high club’.
   Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Mile_high_club

   Of eigenlijk zouden ze een aparte club moeten oprichten: Many miles high club.

   😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Jan Brandt zegt

  Jemig de pemig…..moet dat nou zo..eh…open en bloot??….krijg er zowat rode reuzen oren van, zeg!!

  • Echt waar? Dat valt toch allemaal reuze mee hoor 😉 Het zijn wel typische vrouwenzaken waar mannen niet over na hoeven te denken. Ik kan er nog wel een paar meer verzinnen (ook over mannen) Ik begin er voor geen goud meer over. Dus wees gerust, don’t panic.

   • Laten we toch vooral niet nadenken over het leven in de ruimte o.b.v. een menselijk lichaam.
    Maar laten we dan toch ook maar vooral geen mensen de ruimte in sturen. 🙁


    Ik heb wel eens gehoord dat bij de eerste maanreizen (misschien alle Apollo-missies?) in het ruimtepak een slang zat waar de heren hun leuter in moesten steken om te kunnen plassen.
    Maar die puriteinse Amerikanen hadden op aarde natuurlijk niet de ‘juiste maat’ opgenomen.
    Het gevolg was dat een en ander veel te ruim zat. En het plassen dus wel een grote smeerboel moet zijn geweest.

    Jan Brandt …. laat mij weer denken aan dergelijke slechte voorbereidingen. Misschien is hij ook zo’n puritein, of een spreekwoordelijke struisvogel. 😕

    Groet, Paul

   • de tuinman zegt

    mijn zaaisel viel in goede aarde zie ik,

    jammer voor je dat de “andere vrouwen” die hier regelmatig posten niets van zich laten horen,
    of zouden het misschien Jantjes met rode oren zijn *_*.

    tegenwoordig kun je chatten//vragen stellen aan de kosmonautes//astronautes misschien is dat een idee??

   • de tuinman zegt

    monique,
    ik heb je bijdrage in de corner gelezen, reageren doe ik hier want ik krijg geen reg:# van de baas.

    zowel de engelse als de nederlandse bijlage gaat in de kop voorbij aan het gegeven dat het hebben van seks in de ruimte iets anders is als bevruchten. dat laatste is weliswaar het topic van deze commentaren maar dat neemt niet weg dat het stellen dat het hebben van gevaarlijk is, zeer en hoogst waarschijnlijk “baarlijke” nonsens is.
    bovendien zou het hebben van zoals geregistreerd in mri-scanners mogelijk meer inzicht kunnen verschaffen.

    ik wijs je nogmaals op de kans om “live” met de huidige kosmonaute dit onderwerp aan te snijden, het “gewone” dames-gedoe bedoel ik dan *_*.

    • Geen ramp, zo kan het ook tuinman 😉 Natuurlijk hoeft seks niet meteen ’the whole nine yards’ te betekenen. Je kunt ook alleen ‘oefenen’ in de ruimte. Of het zonder zwaartekracht nou zo lekker is? O_O
     Over de live interactie met vrouwelijke kosmonauten?
     – Of ze hun maandelijkse periode hebben lijkt me vrijwel duidelijk (niet)
     – Of ze seks hebben met hun mannelijke collega’s? (Dat gaat mij niks aan)
     – Is het dragen van een BH wel noodzakelijk? (lekker belangrijk)
     Het enige wat ik zou kunnen vragen is of een vrouwelijke astronaut het risico zou durven nemen om aan boord te willen bevallen.
     Ik zou die verantwoordelijkheid beslist niet durven nemen. Je weet niet wat je zo’n kind aandoet 🙁

 3. Jan Brandt zegt

  Ik een puritijnse struisvogel????? Echt niet….eerder een vlug lamgeschoten ADHD Eend..hihi!!!

Speak Your Mind

*