Site pictogram Astroblogs

Is het water op aarde ouder dan de zon?

origin of water in solar system

Waar komt het water in het zonnestelsel vandaan? Dat lijkt misschien een rare vraag, maar het is er eigenlijk eentje met verstrekkende implicaties. Water is bijzonder algemeen in het zonnestelsel, hoewel het meestal in ijsvorm gevonden kan worden. Waterijs kun je aantreffen op aarde en op de meeste grote manen van de gasreuzen, om maar te zwijgen over de ontelbare kometen die het zonnestelsel rijk is.

Maar waar komt dit ijs vandaan? Hiervoor bestaan twee mogelijkheden. Het waterijs in het zonnestelsel zou afkomstig kunnen zijn uit de interstellaire ruimte, maar het zou ook vernietigd kunnen zijn bij het ontstaan van het zonnestelsel, waarna het later weer opnieuw gevormd is vanuit de planeetvormende schijf rondom de pasgeboren zon.

Maar hoe kun je weten welk scenario het meest waarschijnlijk is? Wel, hierbij kijkt men naar de verhouding tussen waterstof en z’n zwaardere isotoop, deuterium. Waterijs dat een interstellaire herkomst heeft, zou relatief rijk aan deuterium moeten zijn, als gevolg van de lage temperatuur waarbij het gevormd is. Als het waterijs in de lokale omgeving van de jonge zon gevormd is, dan zou het gehalte aan deuterium veel lager moeten zijn.

Vervolgens heeft men een computermodel ontwikkelt, waarbij het ontstaan van het zonnestelsel is gesimuleerd. Men heeft voor aanvang van de simulatie er wel voor gezorgd dat al het interstellaire deuterium

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten