24 februari 2024

Mysterieuze structuur ontdekt in een van de grootste methaanmeren op Saturnusmaan Titan

Credit: NASA

Planeetonderzoekers hebben een mysterieuze structuur ontdekt in Ligeia Mare, een van de grote methaanmeren op de Saturnusmaan Titan. De meren – die behalve methaan vermoedelijk ook ethaan bevatten – zijn donker op de radarmetingen van de Amerikaanse planeetverkenner Cassini, omdat het gladde oppervlak vrijwel geen radargolven verstrooit.
Het omringende ‘land’ is veel ruwer en verstrooit de radargolven wél, waardoor het helder is op de radarfoto’s. Nabij de kust van Ligeia Mare is in 2013 een nieuw helder gebied waargenomen, dat in 2012 niet zichtbaar was.

Nieuwe waarnemingen in augustus 2014 tonen aan dat de merkwaardige structuur nog steeds zichtbaar is, maar iets minder helder en vooral groter is geworden: ca. 160 vierkante kilometer in plaats van 75 vierkante kilometer.
Het Titanoppervlak is niet met gewone camera’s zichtbaar, doordat het schuil gaat onder een dikke, smogrijke dampkring. Infraroodwaarnemingen van Cassini hebben in het betreffende gebied geen bijzonderheden aan het licht gebracht. Van ‘zeespiegeldaling’, bijvoorbeeld als gevolg van verdamping van methaan, kan geen sprake zijn: de kustlijn van Ligeia Mare is sinds 2012 niet van vorm veranderd.

Planeetonderzoekers denken dat er mogelijk sprake is van golven aan het oppervlak van het Titan-meer, maar het zou ook kunnen gaan om vast materiaal dat in het methaanmeer ronddrijft. Een sluitende verklaring is er in ieder geval nog niet.

NASA

Share

Comments

 1. deopmerkzame zegt

  zoek de verschillen ??

  of zullen we het eens over de overeenkomsten hebben ,
  dan zien we dat 2007 sterk overeenkomt met 2013 en 2014 het meeste afwijkt van die 2.
  voorts lijkt het verband te houden met de “kustlijn” of “drijvend slak//schuim-achtig materiaal “.

  de video vind ik moeilijk interpretabel daar er geen vergelijking in 1 beeld wordt gegeven.

 2. Ik denk dat het Nessie is die teleurgesteld is dat Schotland niet onafhankelijk is geworden. 😉

  Maar zonder gekheid: het lijkt een soort drijvende structuur die nu gedeeltelijk ‘boven water’ is gekomen.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Ik vermoed dat de waargenomen mysterieuze structuur niets anders is dan hetzelfde als de andere stucturen die op de foto’s te zien zijn. De foto van 21 augustus laat zien alsof er iets als erosie plaats heeft gevonden.
  Ook zijn aan de rechterkant de nodige verschillen te zien, als je van het omcirkelde helemaal naar de rechterkant gaat zie je ook verschillen. Als je van hier wat omhoog gaat langs de rechterkant zie je wel meer verschillen.

  • Erosie lijkt me onwaarschijnlijk, want dan zou je dat overal moeten zien en de rest van de kustlijn is nagenoeg identiek aan die op eerdere foto’s.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ik zie wel meer verschillen op de foto’s als ik naar de helderheid van het wit kijkt, niet alleen het omcirkelde. Wat ik hierboven al noemde, maar kijk bv ook nog maar eens op 1 uur van de cirkel, zowel binnen in de cirkel is wat verandering te zien, maar buiten de cirkel op 1 uur is het wit ook aardig veranderd. En zo zijn er op de foto van 21 augustus 2014 wel meer verschillen te zien met de voorgaande foto’s.

 4. deopmerkzame zegt

  in 2e instantie denk ik nu, omdat het aan koraalriffen doet denken, dat het een kristallijne structuur zou kunnen zijn.
  verzadigde oplossingen gaan spontaan kristalliseren en onder invloed van bijv temperatuur weer ont- of herkristalliseren

 5. deopmerkzame zegt

  aanvullend, ook bij een gelijkblijvende vloeistofspiegel kan kristallisatie boven de spiegel plaatsvinden.

 6. Co van Driel zegt

  Het leukste van alles vind ik, dat deze meren als het ware bestaan uit vloeibaar geworden scheten.

  • Er zijn vast weer een paar vermiste koeien boven komen drijven 🙂
   Maar waar ik eigenlijk meer aan denk is dat het een soort (kristal?)structuren zijn
   die gevormd worden door druk cq temperatuur verschillen.

  • Ongeveer een derde produceert ook daadwerkelijk methaan en dan is het maar een klein beetje. Grotendeels is het gewoon ingeslikte lucht met wat kleine toevoegingen voor onder andere de karakteristieke geur. 🙂

 7. Mijn eerste gedachte was zeespiegeldaling, maar dat wordt uitgesloten. Terecht, want dan zou afbeelding juli en augustus niet kloppen. In afbeelding augustus zou dan binnen de cirkel meer te zien moeten zijn. Als ik afbeelding augustus 2014 lichter maak is er meer surplus te zien 😛 Ik vraag mij af hoe het tussen 2015 en 2022 eruitziet. Wat of hoe…het is een vreemde constatering.

Speak Your Mind

*