11 december 2023

Zomerjuwelen. De Lagune M8 en Trifid M20

Het is al weer een dikke maand geleden dat we met een aantal leden van vereniging Christiaan Huygens in de Provence vertoefden om te genieten van een donker(d)e(re) sterrenhemel. Ik neem jullie met mijn foto (nabewerken kostte even tijd) weer even terug naar die laatste week van augustus.

Laat zomer is de tijd nog gunstig om in de avond het sterrenbeeld Boogschutter aan de hemel te zien staan. In Nederland komt de Boogschutter nooit ver boven de zuidelijke horizon. In Zuid-Frankrijk is dat net een tikkie (8 graden) beter. Kijkend naar de Boogschutter kijk je richting het centrum van de Melkweg waar een schat aan deepsky-objecten is te vinden. Sommige sterrenhopen en nevels zie je met het blote oog, waaronder ook Messier8, de Lagunenevel. Zoals vrijwel alle nevels lijkt M8 grijs met het oog, ook door een telescoop. Dit ligt aan het onvermogen van het menselijk oog om kleuren te zien bij lage lichtintensiteit. Met een camera wordt het een heel ander verhaal, die heeft daar geen last van zoals je kunt zien!

M8_M20_20140829+_ATIK383L_TVGenSDF_GC_L10x300sR5x150sG5x150sB7x150s_rgbBin2_F5-6_-20gr_DF_Bias_PI_PS2

 

De Lagunenevel (linksonder) is een gaswolk waarin volop nieuwe sterren worden gevormd. Je kunt een aantal zogenaamde ‘Bok-globulen’ zien, de donkere kleine gebiedjes. (De soortnaam komt van de Nederlandse astronoom Bart Bok). Dit zijn wolken die geen weerstand meer kunnen bieden aan de eigen zwaartekracht. Het is ineenstortend protostellair materiaal. Dit worden nieuwe zonnen en planeten!

Op de foto staat rechtsboven ook de Trifidnevel, Messier nummer 20. Wat een bijzondere nevel is dit! Een combinatie van een sterrenhoop, een emissienevel (zendt zelf licht uit), een reflectienevel (het blauwe deel) en een absorberende stofnevel (de donkere banen). M20 is niet voor niets

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Ha die Paul…..weet je nog “van vroeger” wie “snuf en snuitje” waren??
  De boeven uit de kinderserie Pipo de clown!!
  Enne…één van die twee ongure stukken krapuul pleegde altijd “mooie parels, fijne parels” te prevelen….
  Welnu in het geval van jouwe schone zelfgeschoten hemelplaatjes zou ik dat dan willen adapteren tot “mooie plaatjes, fijne plaatjes”!!

 2. Zucht, al weer een maand geleden was die Astrovacançe, wat vliegt de tijd toch. Mooie foto hoor van dit tweetal. Ik heb ze dezelfde week ook gezien in mijn 11 cm Newton. Maar eerlijk is eerlijk, dat zag er toen niet zo mooi uit als op jouw foto. 🙂 Echt twee pareltjes aan de hemel.

 3. Toch maar eens een reactie posten:

  Heel toffe fotos, echt wauw! graag meer van dit soort nieuws op Astroblogs.
  Zeer duidelijke uitleg voor beginnend geïnteresseerden zoals ik, ik word hier echt enthousiast van.

  Ga zo door!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d