15 augustus 2020

Rara, wat klopt hier niet?

Credit: Reid Wiseman/NASA via Twitter as @Astro_Reid

Zie hier de Sojoez TMA-14M capsule, die vorige week Alexander Samokutyaev, Elena Serova en Barry Wilmore naar het internationale ruimtestation ISS bracht. De foto is gemaakt door Alexander Reid, die vanuit het ISS de Sojoez aan zag komen. Iets klopt er niet! Zien jullie ´t? Yep helemaal goed,  er is maar één zonnepaneel zichtbaar, terwijl er twee horen te zijn. Kort na de lancering bleek al dat één van de zonnepanelen niet uit wilde klappen. Met de elektriciteit die het wel uitgeklapte paneel leverde kon de reis gelukkig worden voltooid en kon het drietal kosmo-/astronauten worden afgeleverd bij het ISS, waar ze nu met zes mensen ISS-expeditie 41 vormen. Bron: Space.com.

Comments

 1. Enceladus Enceladus zegt

  Grappig genoeg was mijn eerste neiging om te zeggen: “Wordt ie niet instabiel, met maar aan één kant een uitstulpsel?”

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Een beetje late reactie. Niet uitklappen van één zonnepaneel is wel eens eerder gebeurd. Dat liep toen helemaal niet goed af.
  In 1967 werd Sojoez 1 gelanceerd vanaf Bajkonoer in Kazachstan. Al direct na het bereiken van de baan om de Aarde traden problemen op. Van de twee zonnepanelen van het vaartuig ontplooide er maar één zodat er onvoldoende elektriciteit voorhanden was voor alle apparatuur. Een gedeelte hiervan moest noodgedwongen uitgeschakeld worden.
  Na 13 rondjes om de Aarde begaf de automatische piloot het ineens. Tijdens de achttiende omloop om de Aarde vuurde Komarov handmatig de remraketten en begon aan de afdaling. De hoofdparachute ging niet open en de reserveparachute raakte met de lijnen in de knoop. Sojoez 1 boorde zich met hoge snelheid in de grond.
  Einde verhaal voor Komarov.

  Gelukkig had Joeri Gagarin meer geluk toen hij op 12 april 1961 in de Vostok 1 als eerste mens in de ruimte een rondje om de Aarde maakte.
  Sovjet ambtenaren probeerde te voorkomen dat Gagarin nog een vlucht zou maken, omdat ze bang waren hun held te verliezen. Ondanks Gagarins protesten dat er extra maatregelen nodig waren om de veiligheid te waarborgen, ging Vladmir Komarov in 1967 met de Sojoez 1.

  Toen Kamarovs vlucht fataal afliep, werd Gagarin permanent verbannen van het trainen voor en deelnemen aan toekomstige ruimtevluchten.

  Tja, zo gaat dat 🙁 Meer daarover in de Astrocorner

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: