27 september 2023

NASA studeert op diepe slaap astronauten tijdens reis naar mars

mars-missie-NASA

Credit: SpaceWorks

De NASA is bezig om te kijken of het mogelijk is om astronauten die de lange reis tijdens een toekomstige missie naar Mars moeten maken in een soort kunstmatige diepe slaap te brengen. Dat zou een enorme reductie in kosten met zich meebrengen. Zo’n diepe slaap wordt torpor genoemd, een toestand van verminderde fysiologische activiteit die in de natuur wordt waargenomen bij enkele kleine zoogdieren en vogels, zoals spitsmuizen en gierzwaluwen. Therapeutische torpor wordt al sinds 2003 toegepast bij pati

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Zeer interessant!

  Roept echter wel meteen vragen op:

  Zouden er om beurten één of meerdere astronauten wakker moeten zijn om het ruimteschip in noogevallen te kunnen besturen?

  Hoe moet ik zo’n langdurige winterslaap zien in verhouding met onderkoelingsverschijnselen bij mensen hier op Aarde? Er is immers onder 35 graden Celcius al sprake van hypothermie, terwijl de situatie onder 32 graden al kritiek wordt. Nu begrijp ik dat er al techniek bestaat die mensen toch een week lang in een soort winterslaap houdt, maar hoe gaan we – zonder het risico op slachtoffers – testen of een maand en langer ook mogelijk is?
  Muizen en andere dieren hebben dit vermogen ontwikkeld door evolutie. Wij niet. Dat het gedurende een week blijkt te kunnen is immers geen garantie dat het langer kan.

  Wie weet hier meer van?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Apart toch wel, tot gisteren had ik nooit van dat torpor gehoord en nu ineens is het een bekende term en blijken er zelfs sites over te bestaan, zoals die laatste link die je noemt. Erg interessant allemaal!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: