22 juli 2024

Open sterrenhoop M25

Nevels tonen op foto’s veel spectaculairder en kleurrijker dan dat je ooit met je oog achter de telescoop kunt waarnemen, zoals ik schreef in de blog over de zomerjuwelen M20 en M8. Dat geldt echter niet voor sterren en sterrenhopen!Een open sterrenhoop is door een kleine telescoop of zelfs een verrekijker vaak al uitstekend te zien. Als de lucht rustig is tonen sterren zich als ragfijne puntjes van licht. Het puntje licht is bij de helderste sterren even groot als bij de zwakkere sterren. Het licht is bij de heldere sterren natuurlijk wel feller. En de sterren zijn vaak helder genoeg om, als je er goed op let, met het oog kleuren in te onderscheiden.Op een foto met een grote vergroting worden de helderste sterren altijd een beetje uitgesmeerd en tonen groter dan de zwakke sterretjes. Dat geeft een andere indruk dan het beeld met het oog. De kleuren komen, vooral met een beetje hulp van Photoshop, wel beter naar voren. En op een foto kun je, omdat een foto licht kan verzamelen, véél en véél meer sterren zichtbaar maken dan je met het oog kunt zien. Maar dat wil niet zeggen dat de sterrenhoop er meer uitspringt. Vooral niet als de sterrenhoop zich in de lichtende band van de Melkweg bevindt. Op een foto vang je namelijk ook veel meer achtergrond/voorgrondsterren waar de sterrenhoop dan een beetje in verdrinkt.

M25_20140829+_ATIK383L_TVGenSDF_GC_L4x300sR2x150sG2x150sB3x150s_rgbBin2_F5-6_-20gr_DF_Bias_PI

Een goed voorbeeld hiervan is de open sterren M25 in de Boogschutter. Deze sterrenhoop is al met het blote oog te zien als een vlekje van magnitude 4,6. Door een verrekijker en een kleine telescoop is het een prachtig object. En op de foto is het ook leuk, maar niet om over naar huis te schrijven. Alhoewel, ha ha, nu doe ik het toch! Iets speciaals van een sterrenhoop maken kan door het te laten zien met een ‘bijvangst’. Dat heeft André bijvoorbeeld gedaan met de dubbelcluster in Perseus .Enneh,…ben benieuwd of Arie M25 ook in beeld van zijn elf-en-halfje heeft gehad in Grand Champ.Technische gegevens foto: Als bij M8/ M20, maar kortere belichtingstijden: L: 4x300s; R:2x150s;G2x150s;B2x150s. Tot slot nog een eigenaardig weetje over M25: William Herschel is vergeten om het in zijn General Catalog op te nemen. Zodoende is het ook niet opgenomen in de NGC-lijst. Het is wel in de IC (Index Catalog) terecht gekomen en moet daarmee denk ik een van de helderste IC-objecten zijn. Paulus B.PS: Nu komt echt die olifantenslurf aan de beurt.

Share

Comments

  1. M25? Mmmmm, nee ik kan mij die niet herinneren eerlijk gezegd. Maar dan moet ik deze open sterrenhoop maar de volgende Astrovacançe waarnemen. Eén nadeel: dan is het van 11-18 april 2015 en dan komt Boogschutter laat op, na 04.00 uur geloof ik.

  2. Paul Bakker zegt

    Gemiste kans, Arie!
    Maar in april kunnen we bijna alle Messiers zien in één nacht!

  3. Sterrenhopen blijven toch mooie objecten! Leuk dat je deze eens voorbij laat komen…

Speak Your Mind

*