2 december 2023

NGC 869/884 Dubbel Cluster, maar dan anders…

Deze opname toont het Dubbel Cluster in Perseus. Het Dubbel Cluster (ook bekend als Caldwell 14) is de naam voor de open clusters NGC 869 en NGC 884 (ook wel h Persei and ? Persei), die dicht bij elkaar aan de hemel liggen. Beide open sterrenhopen liggen op ongeveer 7500 lichtjaar afstand. NGC 869 heeft een massa van ongeveer 3700 zonsmassa’s en NGC 884 zo’n 2800 zonsmassa’s. Recent onderzoek laat zien dat de clusters omringd zijn door een zeer uitgebreide halo van sterren, wat het complex een totale massa geeft van zo’n 20.000 zonsmassa’s.

NGC869-doublecluster_final_lrgb-Ha-web_27092014

Uit onderzoek van de sterren in de clusters blijkt dat ze relatief jong zijn, zo’n 12.8 miljoen jaar. In vergelijking, de Pleiaden hebben een geschatte leeftijd van tussen de 75 en 150 miljoen jaar. In elk cluster bevinden zich zo’n 300 blauw-witte superreuzen. De clusters vertonen ook een blauwverschuiving, waarbij NGC 869 de aarde nadert met een snelheid van zo’n 39 km/s en NGC 884 met een snelheid van zo’n 38 km/s. De heetste sterren in de clusters zijn van klasse B0.

Ik ben begonnen deze opname te maken met mijn TMB92SS en de QSI583ws in LRGB.

Op het internet vond ik een fantastische opname van Fabian Neyer van dit gebied in H-alpha (http://www.starpointing.com/ccd/ngc869_ngc884.html). Na wat mailcontact met Fabian heb ik besloten mijn opname te combineren met zijn H-alpha laag om deze regio te laten zien op een manier die je bijna nooit ziet. Grote wolken van waterstof lijken de clusters te omringen en tonen de complexe interacties in dit gebied.

De opname bestaat uit de volgende belichtingen:

Andr

Share

Comments

 1. Wederom een zeer mooie opname, van een bekend object dat ik zelf een maand geleden ook nog heb gezien, tijdens de Astrovacançe. Alleen die roodgetinte waterstofwolken zag ik er niet bij. 🙂

 2. Paul Bakker zegt

  Prachtig!
  Deze moet ik ook maar weer eens opnieuw doen. Dat is het nadeel van de vooruitgang. Oudere foto’s kunnen de prullenbak in ;-(
  Ik schreef trouwens net een stukje over M25 en dat het merkwaardig is dat deze geen NGC-nummer heeft. Maar van NGC 869 en NGC 884 is het gek dat Messier ze niet in zijn lijst heeft opgenomen.

 3. Jan Brandt zegt

  Allemaal prachtige plaatjes….maarre….wanneer hebbie die nu kunnen maken want..eh….ik heb het zeer ongemakkelijke gevoel dat het al twee maanden stijfbewolkt is….en als het dan toch eens “helder” is, dan staat die volle maan weer in de weg. Niet dat ik me nu niet astronomisch amuseer of zo….maar dan op dit moment toch echt als fanatiek ATM ‘er (amateur telescope maker) en effe totaal niet…..snik…als astrofotograaf. Nou ja…meekijken is (voorlopig!!!) ook leuk!!

 4. Peter+Zwart zegt

  Spectaculair! De Double Cluster is een van mij en mijn dochters favorieten. Makkelijk te vinden en met mijn low-end gear nog zeer mooi.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: