29 november 2023

Religies en buitenaards leven

Meer dan de helft van de atheïsten denkt dat buitenaards leven bestaat. Astronoom David Weintraub kwam erachter dat de religie die wordt aangehangen voor een groot deel bepaalt of je in aliens gelooft.

Uit onderzoek van Weintraub blijkt dat 55 procent van de atheïsten denkt dat we niet alleen zijn in het heelal. Zij zijn daarmee de groep die procentueel de meeste mensen telt die in aliens geloven. Moslims staan op nummer twee. 44 procent van hen denkt dat er buitenaards leven is. Onder joden ligt dit percentage op 37.

Dat veel moslims in buitenaards leven geloven komt door een passage in de Koran, waarin staat dat er mogelijk spirituele wezens leven op andere planeten. Mocht E.T. bestaan, dan denkt Weintraub dat Aziatische religies dit het beste kunnen accepteren. Binnen het hindoeïsme denken sommige mensen namelijk dat mensen kunnen reïncarneren in aliens en het boeddhisme gelooft in het bestaan van ‘duizenden bewoonde werelden’.

Overigens geloven niet alle ondervraagden in marsmannetjes. Onder het begrip buitenaards leven verstaan sommige mensen bijvoorbeeld microscopische beestjes. De bevindingen van Weintraub staan in het boek Religious and Extraterrestrial Life.

Astronomen hebben door de enorme vooruitgang vele exoplaneten ontdekt. Daardoor krijgt de kwestie van buitenaards leven een nieuwe urgentie.
In 2000 hadden de astronomen zo’n 50 planeten rond andere sterren ontdekt. Vandaag de dag is het aantal gegroeid tot meer dan 1000 (t/m februari 2014 al bijna 1700). Als de snelheid van het ontdekken zo doorgaat, zullen er meer dan een miljoen exoplaneten in 2045 geïdentificeerd zijn.
Onder de christelijke godsdiensten denken de katholieken het meest na over de mogelijkheid van leven op andere werelden, volgens Weintraub. Er is al duizend jaar een theologisch debat daarover gaande. De ene keer geloven ze van wel, de andere keer weer niet, dan weer wel…
Weintraub: De kern van de zaak is de erfzonde. Als intelligente buitenaardse wezens niet afstammen van Adam en Eva, hebben zij dan te maken met erfzonde? Moeten zij dan gered worden? Als dat zo is, heeft Christus hen dan bezocht en werd hij gekruisigd en verrezen op andere planeten?

The Post
Science and Technology
Weetjes

Share

Comments

 1. Interessant item.

  Ik zag dat boek te bestellen is op bol.com:
  http://www.bol.com/nl/p/religions-and-extraterrestrial-life/9200000026038035/
  Ook als ebook

 2. Is god zelf ook niet buitenaards? Hij was er immers al voordat de aarde in elkaar gekleid werd.

  Ook is er nog de scientology-visie:
  http://www.southpark.nl/clips/104274/what-scientologist-actually-believe
  😉

  • Astronomen hebben door de enorme vooruitgang vele exoplaneten ontdekt. Daardoor krijgt de kwestie van buitenaards leven een nieuwe urgentie.

   In 2000 hadden de astronomen zo’n 50 planeten rond andere sterren ontdekt. Vandaag de dag is het aantal gegroeid tot meer dan 1000 (t/m februari 2014 al bijna 1700). Als dit tempo van het ontdekken zo doorgaat, zullen er meer dan een miljoen exoplaneten in 2045 geïdentificeerd zijn.

   Onder de christelijke godsdiensten denken de katholieken het meest na over de mogelijkheid van leven op andere werelden, volgens Weintraub. Er is al duizend jaar een theologisch debat daarover gaande. De ene keer geloven ze van wel, de andere keer weer niet, dan weer wel…

   Weintraub: De kern van de zaak is de erfzonde. Als intelligente buitenaardse wezens niet afstammen van Adam en Eva, hebben zij dan te maken met erfzonde? Moeten zij dan gered worden? Als dat zo is, heeft Christus hen dan bezocht, werd hij gekruisigd en verrees hij op andere planeten?

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Erfzonde

   http://www.futurity.org/extraterrestrial-life-religion-773862/

   • Ach, de erfzonde, nog zo’n religieus geneuzel verhaaltje om de goedgelovige schaapjes een complex aan te praten wat ze eigenlijk niet hebben. Net als de duivel verzonnen is om de vroege goedgelovige schaapjes te laten geloven, want stel dat je niet gelooft en er wel een duivel is brand je tot in de eeuwigheid in de hel. Deze verzonnen duivel is mede ook verantwoordelijk dat de vroege strijd in het christendom om de religie op basis van geloof of kennis te baseren beslecht is in alleen het geloven en niet in beide wat in mijn optiek een betere optie is. De gnostiek is de kennistak die het onderspit heeft gedelfd en millenia lang als des duvels is bestempeld.
    De erfzonde is er dus niet, want waarom zou je een zonde erven? Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen handelen, en met je geboorte heb je een schone lei. Daarbij wordt er zovaak vergeving gepredikt, maar voor de erfzonde dan weer niet? Daarom al, religieus geneuzel om nog maar te zwijgen over de vraag wat er daadwerklijk van het verhaal klopt.
    Verder is iedereen en alles toch gelijkwaardig voor god, of voelen de christelijk zieltjes zich toch boven de rest staan? Dus buitenaards of niet, iedereen is gelijk voor god dus ook buitenaards en iedereen zou dan toch gered moeten worden?

    Daarbij stellen sommige dat ET’s gewoon gedoopt kunnen worden.
    http://www.huffingtonpost.com/2014/09/22/nasa-astrobiology-alien-search_n_5860714.html

    Consolmagno has publicly stated his belief that “any entity — no matter how many tentacles it has — has a soul,” and he’s suggested that he would be happy to baptize any ETs, as long as they requested it.

    Wel of geen erfzonde, de erfzonde kan er indien nodig afgewassen worden 🙂

 3. de godvrezende zegt

  laat Davidszoon Weintraub eerst maar eens onder zijn keppeltje kijken om te zien waar Zijn al heel lang verwachtte Messias ook al weer vandaan komt.

 4. Het is opmerkelijk dat de Katholieke Kerk bij monde van het Vaticaan zelf behoorlijk mild is over religie en buitenaardse wezens, dat ze dat idee van intelligent buitenaards leven eigenlijk wel accepteren. Zie: https://www.astroblogs.nl/2008/05/14/god-en-buitenaards-leven/

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ze dekken zich in Rome alvast in, want anders raken ze werkloos als ET vandaag of morgen plotseling aanbelt. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Ik denk dat dat mede door de nieuwe paus komt die een wat frissere lucht door het vaticaan laat waaien.

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Het is gewoon slim van de Katholieke Kerk om buitenaards leven niet uit te sluiten. Zo kunnen ze hun instituut immers gewoon voortzetten, mocht het blijken te bestaan. Daarna komt er gewoon een pauselijk decreet waarbij wordt verklaard dat het opperwezen ook de grote hemelse leider is van alle niet-aardse levensvormen. En klaar is Kees, eh.. Franciscus.

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Waarom zouden ze hun instituut niet door kunnen zetten als ze zeggen dat aliens niet bestaan en ooit eens blijken wel te bestaan? Je kan altijd je ideeën nog bijstellen mocht ooit eens anders blijken, daar is de kerk niet vies van, dat blijkt ook wel uit hun buitenaards leven standpunt. Tevens was de aarde plat en de zon draaide om de aarde heen en tevens was de aarde het middelpunt van het universum. Toen, met de nodige strubbelingen, anders bleek heeft dit volgens mij niets of weinig aan het imago van het vaticaan gedaan.
     Het zijn de tijden die veranderen en er is steeds meer wetenschap die niet te ontkennen is, dus het vaticaan verandert langzaam mee.
     Al met al vertrouw ik die (schijn)heilige niet helemaal en vermoed ik dat ze de nodige informatie achter houden. Genoeg geschriften in de vaticaanse bibliotheek die niet toegankelijk zijn. Of bijvoorbeeld alle informatie die ze van de maya’s hebben gestolen en de rest hebben vernietigd.

     Ik moet dan nog steeds lachen om het verhaal van Stephen Hawking toen die de paus mocht ontmoeten. Stephen had toen net zijn big bang theorie uit de doeken gedaan toen de paus hem zei dat het beter was dat hij niet zou onderzoeken hoe het heelal onstaan zou zijn. 🙂
     Het vaticaan is in de 2000 jaar (grofweg) altijd wel tegen andere kennis dan de religieuze kennis geweest, i wonder why…Één reden is om hun gezag in stand te houden..

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Rudie, ze kunnen hun instituut wel trachten voort te zetten terwijl ze buitenaards leven blijven ontkennen, maar ze verliezen hun geloofwaardigheid op slag i.v.m. hun verhaal omtrent de zondeval en dat Jezus gestorven zou zijn om de zonde van alle mensen op zich te nemen.

      Oftewel zijn alleen mensen zondig (en aliens kennelijk allemaal heilige boontjes) oftewel hebben alle aliens dikke pech gehad en was Jezus lijden exclusief voor onze ene enigszins intelligente diersoort op deze planeet, die eerlijk gezegd in een achteraf hoekje van de melkweg ligt.

      En bij dat laatste wringt de schoen: hoe kan god almachtig zijn als hij zich niks aantrekt van al die andere levensvormen, elders in zijn universum? Dat valt niet te verklaren. Om die reden doet men er in Rome goed aan om vóórdat er buitenaards leven wordt ontdekt alvast te claimen dat de kerk het bestaan ervan erkent.

      Maar goed, dat is mijn mening. Ongetwijfeld zijn er miljoenen mensen die zich zelfs na het ontdekken van buitenaards leven nog steeds verhaaltjes op de mouw willen laten spelden. Op de wat langere termijn (zeker na eventuele contacten met intelligent buitenaards leven) rest er voor het vaticaan hooguit nog een functie als museum voor een teloorgegane religie.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Zolang er geen enkel bewijs is gevonden voor buitenaards leven kan je gewoon blijven zeggen dat er geen buitenaards leven is, daar is niet mis mee mijn inziens, en gezien dit artikel zijn genoeg mensen het daar mee eens. Misschien niet realistisch meer met de kennis van vandaag de dag, maar dat is een ander verhaal, want er is immers nog geen enkel bewijs van buitenaars leven gevonden. Dus in mijn optiek ben je vrij om te zeggen dat er geen buitenaards leven is.
      Ik ken het verhaal van de zondeval niet precies uit mijn hoofd, maar dat verhaal gaat alleen over de mensheid, wordt niets over aliens genoemd. Dus zolang er geen bewijs van buitenaards leven is is het verhaal van de zondeval toch intact? Wordt er wel bewijs van buitenaards leven gevonden dan nog kan het verhaal van de zondeval intact blijven, het gaat nog steeds alleen maar over de mensheid en het zegt nog niets over buitenaards leven. Ongelovige kunnen altijd gered worden, dus dan valt ET gewoon onder ongelovige, net als iedereen op aarde die niet het christendom aanhangt, dus wat dat betreft genoeg speling. 🙂
      Daarbij staat nog buiten beschouwing hoe je het verhaal van de zondeval moet interpreteren. Neem je het letterlijk of kijk je verder? Of klopt het verhaal wel? Want wat vertellen andere religies, religie is niet alleen het vaticaan natuurlijk!
      Nu wordt het wel heel speculatief, maar mocht er intelligent leven op een andere planeet zijn, wie zegt dat er niet een soortgelijk verhaal op die planeet heerst. Mocht god bestaan en op meerdere plekken leven hebben geschapen kan hij ook op die meerdere plekken zijn kennis achtergelaten hebben. 🙂 De oorsprong van alle religies blijft immers een mysterie, mijn inziens hebben ze (hier op aarde 🙂 ) allemaal dezelfde oorsprong of zijn het afgeleiden.
      En mocht er buitenaards leven gevonden worden dan zal dat niets aan religie veranderen, god bestaat dan toch nog steeds, die kan dan niet opeens niet meer bestaan omdat er in de religie niets over buitenaards leven vertelt wordt. Dus mijn inziens zal het vaticaan dan echt niet opeens een museumfunctie hebben, dan begrijp je religie mijn inziens niet echt. Niet dat ik me religieus wil noemen of zeggen dat ik er veel van weet, maar het gaat wel wat verder dan de verhalen. 🙂

     • Avatar foto Enceladus zegt

      Rudie, natuurlijk is een ieder vrij om te zeggen dat er geen buitenaards leven is. Zolang het nog niet is aangetoond is daar niets geks aan.

      En inderdaad, zolang er geen buitenaards leven is, is het verhaal van de zondeval intact. Maar het gaat er nou juist om dat dat verhaal aan alle kanten begint te rammelen als er wél buitenaards leven is. Natuurlijk kun je stellen dat het dan wel intact blijft, maar dan is dat wel heel erg sneu voor al die buitenaardsen, want dan is er kennelijk alleen voor ons vergeving van zonden mogelijk en mogen zij als ongelovigen allemaal branden in de hel…
      Komt op mij heel oneerlijk over.

      Je idee dat er zich soortgelijke verhalen elders zouden hebben afgespeeld zou enerzijds beteken dat god weinig fantasie heeft (want elders gebeurt kennelijk hetzelfde) en anderzijds zou het een mooie verklaring zijn voor de onbevlekte ontvangenis van Maria, want dan zou de Jezus hier op Aarde immers een kloon in de vorm van een mens zijn en mogelijk vele duizenden kloon-broers elders hebben (in de vorm van daar bestaand leven). 😉

      Wat mij echter opvalt is dat er kennelijk nog steeds veel mensen zijn die de mens en onze plek in het universum per se als bijzonder willen beschouwen. Mijn mening is dat dat ten onrechte is. We hebben ooit al ontdekt dat de Aarde niet het centrum van het universum is. De zon is maar een onbeduidend sterretje dat ergens achteraf in een van de spiralen van de Melkweg gesitueerd is. Nothing special. Welnu, als we in een inmens groot heelal toch al geen speciale plek hebben, waarom zou de mens dan zo speciaal zijn? Ik geloof daar niks van.

      groet,
      Gert (Enceladus)

     • Nogmaals, er wordt niets over buitenaardse genoemd in de zondeval en erfzonde, het gaat alleen over de christenen. De zondeval en erfzonde is een christenlijk verhaal waar alleen voor christenen vergeving is, maar niet iedereen op aarde is christen, dus vele mensen op aarde vallen ook al buiten de boot, niet alleen ET’s.
      Vergeet ook niet dat iedereen vrij is zich tot het christendom te bekeren, dus ook ET. Daarbij kan iedereen gedoopt worden, dus ook ET, zie de link in een bovenstaande eerdere comment van mij. Genoeg speling om het verhaal kloppend te houden en buitenaardse in het verhaal kloppend te krijgen. 🙂

      Daarbij denk jij teveel aan alleen het christendom of de mensheid als enige volk van god. Soortgelijke (christelijke) verhalen zouden zich best op andere planeten ook kunnen voordoen als god alles geschapen heeft en zijn kennis overal heeft achtergelaten, alleen is jezus, maria en de hele reutemeteut geen mens maar een alien. Zo bedoel ik het dat god zijn kennis ook op andere planeten achtergelaten kan hebben. Jezus hoeft niet dan overal een mens tezijn, het is immer een verhaal voor een levensvorm, niet per definitie alleen voor de mens. Maar ok, dit blijft wel heel speculatief zoals ik al zei. 🙂

      Ja veel mensen denken nog dat wij de enige zijn, grappig he? Voor ons, met onze kennis over het universum, zou je ze haast voor gek verklaren 🙂
      Vergeet ook niet dat christenen(/gelovige) zichzelf altijd wel als het uitverkoren volk zien, dus ze vinden zichzelf al heel speciaal. Specialer dan ze daadwerkelijk zijn, maar dat weet jij, dat weet ik, maar hun kan je dat niet bij hun verstand bijbrengen. 😉 En dat alles terwijl hoogmoed de hoofdzonde is, maarja, met twee maten meten is niet vreemd in religies. 😛

     • Citaat:”Genoeg geschriften in de vaticaanse bibliotheek die niet toegankelijk zijn”
      Hoe vaak is de bijbel wel niet herschreven, aangepast, vertaald en wat al niet meer?

      Wanneer blijkt dat alles anders is gegaan dan we tot nu toe vermoeden of aannemen, dan zijn we een stap verder.

      Wij zijn te laat geboren om de wereld te ontdekken, we zijn te vroeg geboren om het universum te ontdekken.

      Smiley

 5. Is het eigenlijk wel correct om te zeggen dat er geen buitenaards leven bestaat? Alleen omdat men het nog niet ontdekt heeft?

  http://voxxi.com/2014/07/23/vatican-prepares-aliens

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Het lijkt me correcter om te zeggen: “Er is vooralsnog geen bewijs geleverd voor buitenaards leven en op grond daarvan wordt vermoed dat het niet bestaat.”

   Zondermeer beweren dat het niet bestaat omdat het nog niet ontdekt is, is nogal dom. Voordat we radiogolven ontdekten, bestonden die natuurlijk allang. Als voor die tijd iemand beweerd had dat nooit mogelijk zou zijn om naar iemand te luisteren die zich op dat moment op 10.000 km. afstand bevond, dan had die persoon gewoon ongelijk.

   @Rudie: het verschil zit ‘m erin dat niet-Christenen hier op Aarde volgens de Katholieke Kerk in ieder geval de kans hebben om kennis te nemen van het idee dat Jezus voor hun zonde is gestorven en zij dus door bekering gered zouden kunnen worden. Een of andere arme ET op planeet X23765 heeft nooit van Jezus gehoord, heeft dus geen kans op bekering gehad en wordt dus bij voorbaat uitgesloten. Nou, ga dat als paus maar eens uitleggen….
   Dat heeft de Katholieke Kerk kennelijk ook bedacht en om hun instituut (lees: bedrijf) ook in de toekomst voort te kunnen laten bestaan, heeft men nu kennelijk de deur alvast op een kier gezet. Best wel slim.

   Wie weet blijkt religie in de toekomst wel een van de grootste exportprodukten van de planeet Aarde. Dacht ET al die tijd dat zijn leven en het hele bestaan volkomen zinloos was en dan is daar ineens een levensvervulling. Hoera! Leve de planeet Aarde met al haar wonderlijke religies. Een parel voor de interplanetaire gemeenschap! 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   PS: Bovenstaande zou blasfemisch opgevat kunnen worden. Ik ben er evenwel niet op uit andersdenkenden te beledigen. Ik breng mijn ideeën wellicht een beetje cru, maar hoop daarmee tot nadenken te stemmen.

   • Mooie zin Gert. In plaats van buitenaards leven zou je ook iets anders kunnen invullen. De Katholieke Kerk die de deur alvast op een kier zet… Slim of uitgekookt? Ik kan mij er niks bij voorstellen. Intelligent buitenaards leven met een Katholieke Bijbel in de kerk?

    Smiley

   • Weet je, persoonlijk heb ik weinig met al die christelijke verhalen. Zit best wel wat interessants tussen, maar te letterlijk nemen doe ik dus absoluut niet. Dus als de verhalen later ooit eens niet letterlijk of correct blijken te zijn denk ik alleen maar ‘dat wist ik al’. 😀 Het zal me dus eerlijk gezegt een rotzorg zijn hoe ze zich ooit uit hun verhaaltjes gaan praten mocht anders blijken. Ik persoonlijk zie dan ook meer in het boeddhisme en hindoeisme, ik geloof dan ook eerder dat er meerdere bewoonbare planeten zijn en dat we in levensvormen op verschillende planeten kunnen reïncarneren.
    Zo klopt mijn inziens het verhaal met de zondeval en erfzonde toch al niet. Je erft geen zonde van een ander, je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen daden. Je pure ‘jij’ is je energetisch lichaam (de ziel uit het christemdom), je energetisch lichaam reïncarneert met elk leven in een ander lichaam. Je energetisch lichaam is belast met al het goede en slechte wat je in al je incarnaties heb gedaan en dat is wat je erft met elke incarnatie. Een nieuwe incarnatie is een schone lei, een nieuwe kans om te leren en voor sommige de kans om iets uit een voorgaande incarnatie te herstellen. En zelfs wat slechts uit een voorgaande incarnatie kan zijn om een ander wat te leren. In de akasha kronieken, wat komt uit het hindoeisme, leer je dat er zielengroepen zijn. Dat is een groep zielen die samen incarneren om elkaar wat te leren en daarin kan het voor komen dat een ziel iets slecht doet om een ander wat te leren.

    Christendom.. ieder zijn ding, maar niet mijn ding.

  • Technische gezien niet nee. 🙂

 6. Volgens Weintraub zullen Aziatische religies heb bestaan van Aliens het best kunnen accepteren. Toch staan hun ‘gelovigen’ procentueel lager dan Atheïsten of Mohammedanen… Dat is opmerkelijk !!

  • Volgens die man (Emanuel Rutten) is het onmogelijk om te weten dat God niet bestaat. Uhm…1 mrt.2014, 253 weergaven, 0 duimpje omhoog, 1 duimpje naar beneden.

   *Het is onmogelijk om te weten dat God niet bestaat.
   -Het is mogelijk om niet te weten dat God bestaat.
   -Het is niet onmogelijk om te weten dat God niet bestaat.
   -Het is mogelijk om te weten dat God niet bestaat.
   – ?

   Rutten zegt:
   – Logische bewijsvoering-nee
   – Zintuiglijke ervaring-nee
   – Intuïtie-nee
   – Getuigenis-nee

   Even voor de leuk:
   *Het is onmogelijk om te weten dat intelligent buitenaards leven niet bestaat.
   -Het is mogelijk om niet te weten dat intelligent buitenaards leven bestaat.
   -Het is niet onmogelijk om te weten dat intelligent buitenaards leven niet bestaat.
   -Het is mogelijk om te weten dat intelligent buitenaards leven niet bestaat.
   -Het is mogelijk om te weten dat intelligent buitenaards leven bestaat 😉

 7. Avatar foto Enceladus zegt

  Ja hoor… het is ook onmogelijk te weten dat eenhoorns niet bestaan.
  En waarom reageer je eigenlijk anoniem?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 8. Zolang er geen bewijs is dat god wel bestaat kan je nooit met zekerheid stellen dat god niet bestaat. En welke bewijslast je ook maakt om te stellen dat god niet bestaat zegt dat alleen nog maar dat je met de gebruikte middelen heb aangetoont dat god niet bestaat.

  Dus ja, het is onmogelijk te weten en te bewijzen dat god niet bestaat.

  Misschien is de redenatie van Emanuel Rutten niet toereikend, maar het klopt wel wat hij stelt.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Als ik God zou zijn, dan zou ik er wel voor zorgen dat de mensheid mijn bestaan mooi niet zou kunnen aantonen. Voor je het weet krijg je immers allerlei garantieclaims aan je broek.

   😉

   groet,
   Go… eh Gert (Enceladus)

   • Zou een ‘entiteit’ die verondersteld ‘De bron van alle kennis’ is, minder slim zijn?

    Een geheim is pas een echt geheim als niemand anders dat geheim kent.
    Die super-slimme god zou er inderdaad dan wel voor waken om zijn geheim prijs te geven.

    Daaruit volgt de conclusie dat als er al een god is, deze in elk geval niet een bestaande / bekende godheid is.

    😀 Groet, Paul

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Leuk om over na te denken, Paul. Ik ben het overigens niet met je eens dat een geheim uitlsuitend een geheim is als niemand anders het kent. Een geheim kun je best delen met een of meer vertrouwelingen.

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Aha,
      Dus een van die vertrouwelingen was niet zo goed te vertrouwen?

      En nu zitten we met in totaal misschien wel zo’n 10duizend goden….

      Hmmm…. Ik blijf toch maar gewoon atheïst. 😛

      Groet, Paul

 9. What would you ask if you had just one question?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: